Fizyka
RCG21: FIZYKA; JAK TO ROZWIĄZAĆ ?
Na wierzchołku półkuli o promieniu−R znajduje sie niewielkie ciało. Ciało to zaczyna zsuwać się
bez tarcia po powierzchni półkuli wyznacz miejsce w którym ciało to oderwie sie od półkuli.
Określ gdzie spadnie ciało na powierzchnie ziemi/
5 lis 19:01
RCG21: ?
5 lis 19:07
RCG21: prosze o pomoc może ma ktoś może jakiś pomysl
5 lis 21:21
RCG21: ?
5 lis 23:05
Sławek:
gdy N = 0 ciało oderwie się
h = R(1 − cosα)
v =
√2gR(1−cosα)
| | mv2 | |
N= mg cosα − |
| = mg cosα − 2mg (1−cosα)=mg(3cosα−2) |
| | R | |
N =0 gdy 3cosα−2=0 czyli cosα=2/3
α = arccos(2/3)
itd...
5 lis 23:23
RCG21: a mógłbyś mi to wytłumaczyć. itd znaczy ze to zadanie nie jest jeszcze do konca rozwiązane
5 lis 23:26
RCG21: ? mółby mi t oktoś wytłumaczyć
5 lis 23:36
RCG21: ?
5 lis 23:59
RCG21: ?
6 lis 07:31