ciągi arytmetyczne
olaa: Między liczby 1 i 15 wstaw:
a) pięć innych liczb
b) sześć innych liczb ,
takich, by łącznie z danymi tworzyły ciąg arytmetyczny.
5 lis 18:57
olaa:
5 lis 19:04
5-latek: a) wiec a1=1 i a7=15
{a1=1
{a1+6r=15 wylicz ztego r i wypisz liczby
Wiadono jak poswstaja kolejne wyrazy ciagu arytmetycznego .
Tak samo w b) jesli pomiedzy 2 wyazy wstawisz 6 kolejnych o bedzie razem osiem wyrazow wiec
a1=1 i a8=15 gdzie a8=a1+7r =15 i to samo zrobic wiec dzialac
5 lis 19:10
olaa: Dzięki

A powstanie kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego to przez dodanie do liczby 1 tego
co mi wyszło na końcu r ?
5 lis 19:19