Rozwiąż równanie
Dzionek95: Witam! Przeszedłem do działu trygonometrii i myślę nad takim zadaniem o poleceniu Rozwiąż
równanie:
3sin2x−sinx+cos2x=1, x(należy do przedziału) <0,2π>
Rozwiązanie(czy o to tu chodziło)
3sin2x−sinx+1−sin2=1 =====> zamieniłem cos2x z jedynki trygonom.
3sin2x−sinx−sin2x=0
2sin2x−sinx=0
sinx(sinx−1)=0 ==> sinx=0 ∧ sinx−1=0 ==> sinx=1
Dla sinx=0 argumenty przyjmuja wartosc π,2π
Dla sinx=1 argumanty przyjmuja wartosc π/2
Mam nadzieję, że o to tu chodziło− jeszcze nie wgryzlem sie w równania trygonometryczne
5 lis 18:56
Dzionek95: richtig trudne ja?
5 lis 21:03
Jula:
Nein

2sin
2x−sinx=0
sinx(2sinx−1)=0
dokończ.........
5 lis 21:07
Dzionek95: winnoś pedzieć niy− jo żech ze Śónska niy z Raichu

dla wartosci sinx=1/2 argumenty przyjmuja wartosc x=π/6 +2kπ i x=5/6 +2kπ
głupi błąd, dzięki
5 lis 21:14
Jula:
5 lis 21:24