Niech X i Y są to dwie niezalezne zmienne losowe
Misia: Niech X i Y są to dwie niezalezne zmienne losowe przyjmujące wartości rzeczywiste i mające
dystrybuanty F i G. Wyznaczyć dystrybuanty zmiennych losowych Z = max (X; Y ) oraz T = min (X;
Y ).
5 lis 18:48
Misia: Bardzo proszę o pomoc...
5 lis 19:33
Krzysiek: FZ(z)=P(Z≤z)=P(max(X,Y)≤z)=P(X≤z ⋀Y≤z)=(z niezależnośći X,Y)=FX(z)*FY(z)
P(min(X,Y)≤t )=1−P(min(X,Y)>t)
5 lis 20:33
Misia: Krzysztofie, bardzo Ci dziękuje za pomoc, ale czy mógłbyś dorzucić do tego kilka słów
komentarza? bardzo byłoby mi to pomocne w zrozumieniu tego...
6 lis 12:46
Krzysiek: ale co konkretnie mam napisać?
początek to definnicja dystrybuanty, potem korzystam z tego,że: max(X,Y)≤z ⇔X≤z i Y≤z i z
niezalezności X,Y rozbijasz na iloczyn. a FX(z) i FY(z) masz dane z zadania i są równe
odpowiednie F(z) i G(z)
6 lis 16:12