model atomu wodoru
Hajtowy: Trivial masz chwilkę?

Który foton wyemitowany przy przejściu elektronu z orbity wyższej na pierwszą znajduje się
w przedziale widma widzialnego.
"Widmo widzialne" ma zakres : <1,59 eV ; 3,27 eV>
5 lis 18:37
Hajtowy: hmm?
5 lis 20:08
Trivial: Nie rozumiem. Taki z energią z tego przedziału.
5 lis 20:41
Hajtowy: | | hc | | 1 | | 1 | |
Ef=hv = |
| =13,6 eV ( |
| − |
| ) |
| | λ | | n2 | | m2 | |
Taki wzór był na lekcji i niby coś z nim mamy zrobić by zrobić to zadanie
5 lis 20:51
Trivial: Co to w ogóle znaczy "który foton"?
5 lis 20:52
Hajtowy: Kazał sprawdzić czy pierwszy czy drugi a może trzeci... Także nie rozumiem wgl zadania...
5 lis 20:53
Trivial: Chodzi zapewne o to "z której orbity".
5 lis 20:54
Hajtowy: Na lekcji było : Z jakiej orbity przeskakuje elektron na orbitę drugą i emituje foton z pasma
nadfioletowego
E
p > 3,27 eV
| | 1 | | 1 | |
13,6 eV * ( |
| − |
| ) > 3,27 eV |
| | 4 | | m2 | |
...
m
2 > 113,6
m > 10
A jak zrobić to co dałem na początku tego nwm
5 lis 20:56
Hajtowy: Zaiste... ale nie wiem jak to zrobić... Pomożesz

?
5 lis 20:56
Trivial: To zadanko jest banalne. Spróbuj sam.
5 lis 20:58
Hajtowy: No kurcze ale nie wiem od czego zacząć...
Mam sobie za "n" podstawić 1,2,3 i sprawdzać? Ale jak dla 2 wyszło m > 10 ... to jak to się w
ten zakres widma widzialnego zmieści?
5 lis 20:59
Trivial: Po prostu rozwiąż nierówność i koniec.
5 lis 21:00
Hajtowy: | | 1 | |
13,6 eV * (1 − |
| ) < 3,27?  |
| | m2 | |
| | 1 | | 1 | |
13,6 eV * ( |
| − |
| ) < 3,27?  |
| | 4 | | m2 | |
| | 1 | | 1 | |
13,6 eV * ( |
| − |
| ) < 3,27?  |
| | 9 | | m2 | |
Tak? Dla 1,2,3
5 lis 21:01
Trivial: Przecież m =1, n > 1
5 lis 21:03
Trivial: Tzn. na odwrót, przepraszam.

n = 1, m > 1.
5 lis 21:04
Hajtowy: m=1
A za "n" podstawić sobie 1,2,3 i sprawdzić czy :
13,6 eV * ( 1−1) < 3,27 eV
| | 1 | |
13,6 eV * ( |
| −1) < 3,27 eV |
| | 4 | |
| | 1 | |
13,6 eV * ( |
| −1) < 3,27 eV |
| | 9 | |
Tak ?
5 lis 21:04
Hajtowy: Dla m=2
| | 1 | |
13,6 eV * (1 − |
| ) < 3,27 eV |
| | 4 | |
Dla m=3
| | 1 | |
13,6 eV * (1 − |
| ) < 3,27 eV |
| | 9 | |
Tak?
5 lis 21:05
Hajtowy: Zrobiłem to tak:
1 > −0,7596
m
2 < −1,31
Coś chyba nie tak...
5 lis 21:13
Trivial: Masz rozwiązać:
| | 1 | |
1.59 < 13.6*(1− |
| ) < 3.27 |
| | m2 | |
5 lis 21:14
Hajtowy: No to wyliczyłem sobie:
Tu mi wyszło : m < 1,14
To teraz mi zostaje :
Chyba że źle myślę
5 lis 21:19
Hajtowy: Kurde ale to nie wychodzi...
Z 1 i 2 wychodzi 1.
1,59 < (1) < 3,27 ...
Tak nie może być przecież −,−
5 lis 21:23
Hajtowy: Tego sie nie da rozwiązać
5 lis 21:28
Trivial: Będę za 30 min to pomyślę.

Teraz nie mam czasu
5 lis 21:37
Hajtowy: Spoko
5 lis 21:40
Trivial: Czyli wychodzi na to, że wodór nie emituje światła przy przechodzeniu z orbity m na orbitę 1.
5 lis 22:28