:D
LM:D: Wyznacz ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych podzielnych przez 9 w których suma cyfr
tysięcy i dziesiątek jest taka sama jak suma cyfr setek i jedności. Bardzo proszę o pomoc
5 lis 18:24
LM:D: Niech ktoś pomoże
5 lis 18:30
Janek191:
xyzt = 1000 x + 100y + 10 z + t − liczba czterocyfrowa
Ma być podzielna przez 9
i x + z = y + t
5 lis 18:41
LM:D: Wie ktoś co dalej?
5 lis 19:17
kat :D: MOże ktoś skończy?
5 lis 20:59
Mila:
t,s,d, j∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} i t≠0
tsdj − liczba czterocyfrowa, podzielna przez 9⇔9|(t+s+d+j)
t+d=s+j
1) t+s+d+j=9⇔
2*(t+d)=9 nie spełnia warunków zadania, lewa parzysta, prawa nieparzysta
2)t+s+d+j=18
2*(t+d)=18
t+d=9
wypiszmy cyfry (t,d)spełniające warunek:
(1, 8 ), (2,7), (3,6), (4,5),(5,4),(6,3),(7,2),(8,1),(9,0)
Mamy 9 par (t,d) i 10 par(s,j)
(1, 8 ), (2,7), (3,6), (4,5),(5,4),(6,3),(7,2),(8,1),(9,0),(0,9) czyli 9*10=90 liczb
3) t+s+d+j=27⇔
2*(t+d)=27 nie spełnia warunków zadania, lewa parzysta, prawa nieparzysta
4) t+s+d+j=36
2*(t+d)=36
t+d=18
Mamy liczbę :9999
Masz odpowiedź? nie wiem , czy czegoś nie przeoczyłam.
5 lis 21:35
Janek191:
Liczba jest podzielna przez 9 , gdy suma jej cyfr jest podzielna przez 9, czyli gdy
liczba x + y + z + t jest podzielna przez 9 , ale x + z = y + t
czyli x + y + z + t = x + z + x = z = 2*( x + z) jest podzielna przez 9
i x ∊ { 1, 2, 3, ..., 9 } i z ∊ { 0, 1,2, ... , 9 }
Wtedy
x + z = 9 lub x + z = 18
więc
x = 1, z = 8
x = 2, z = 7
x = 3, z = 6
x = 4, z = 5
x = 5, z = 4
x = 6, z = 3
x = 7, z = 2
x = 8, z = 1
x = 9, z = 0
x = 9, z = 9
Będą to liczby postaci:
xyzt , gdzie zamiast ( y, t) można wstawić :
(0;9),(1;8),(2;7),(3;6),(4;5),(5;4),(6;3),(7;2),(8;1),(9;0) i (9;9) gdy x = 9 i z = 9
czyli będzie 9*10 + 1 = 91 liczb.
==========================
Np. będą to liczby: 1188,1287,1386,1485,1584,1683,1782,1881,1980,1089, itd.
5 lis 21:41
Mila:
No i widzisz Janku, zlekceważyli nasze rozwiązania.
6 lis 00:35