Naszkicuj wykres funkcji f, która każdej wartości parametru m przyporządkowuje sumę dwóch
pierwiastków równania (m+1)x2−3mx+m+1=0
f(m)=m1+m2
| 3m | ||
f(m)= | , gdzie m≠1 | |
| m+1 |
| 2 | ||
D:m∊(−∞,− | )U(2,+∞) | |
| 5 |
(m+1)x2−3mx+m+1=0
1) m+1≠0, aby mieć równanie kwadratowe.
2) równanie kwadratowe ma dwa różne pierwiastki⇔Δ>0
Δ=9m2−4*(m+1)*(m+1)=5m2−8m−4
5m2−8m−4>0⇔
| 2 | ||
m∊(−∞,− | )U(2,+∞) | |
| 5 |
| −b | ||
3) x1+x2= | ⇔ | |
| a |
| 3m | ||
x1+x2= | ||
| m+1 |
| 3m | ||
f(m)= | (funkcja homograficzna) | |
| m+1 |
| 3m+3−3 | 3*(m+1) | −3 | ||||
f(m)= | = | + | ||||
| m+1 | m+1 | m+1 |
| −3 | ||
f(m)= | +3 | |
| m+1 |
| −3 | ||
5) Rysujemy wykres funkcji g(m)= | zielony wykres | |
| m |
| −3 | ||
f(m)= | +3 | |
| m+1 |
To było wyjaśnienie do wykresu funkcji:
| −3 | ||
f(m)=3+ | dla m∊R\{−1} | |
| m+1 |
| −2 | ||
Wykres f(m) dla m∊(−∞,−1)∪(−1, | )∪(2,∞) | |
| 5 |