.
Marcel: Witam, mam pytanie odnośnie tych przykładów:
Wiem, że nie mogę wymnożyć przez mianownik gdyż nie wiem czy jest dodatki czy też ujemny. Co w
takiej sytuacji mogę zrobić ? Jakby była wartość bezwzględna na całym ułamku to bym wiedział
co zrobić a tak to już niekoniecznie.. Proszę tylko o wyjaśnienie jak to zrobić i tyle, wynik
sam ogarnę.
| | 3 | |
b) sin(2arccos |
| )=... Rozwiązać równanie.. Przyznam się, że nie mam pojęcia jak to zrobić. |
| | 5 | |
c)
√4x−x2>x−2 Nie wiem jakie założenia tu dać. Rozwiązać umiem.
Pozdrawiam serdecznie.
5 lis 17:49
Marcel: Anyone ? Bardzo proszę o pomoc
5 lis 18:04
Natalia: c) Zasadniczo jak każdy wie, to pod pierwiastkiem musi być liczba większa lub równa zero. Jak
to założymy to wyjdzie nierówność kwadratowa z ramionami skierowanymi do doły, a odczytane
równanie to x należący do przedziału <0,4>. Ale to pewnie już wiesz
5 lis 18:04
Lorak: a) np. pomnożyć przez kwadrat mianownika
5 lis 18:07
Natalia: Natomiast w a) myślę, że można zrobić tak : Nie mnożyć przez mianownik, bo jak faktycznie
zauważyłeś nie wiemy jaki jest znak . Jak zrobiłabym tak, że licznik z modułem (wartością
bezwzględną) rozpisałabym na dwa przypadki, tzn. dla x większych, równych zero i drugi
przypadek dla mniejszych od zera, a potem narysowałabym te dwie funkcje homograficzne, i
jeszcze narysowałabym y=1 i wtedy z wykresu odczytałabym, ale nie wiem czy Ty to możesz zrobić
geometrycznie czy tylko algebraicznie
5 lis 18:08
Natalia: w b) chyba dziedzina musi być, tzn że jeśli to w nawiasie jest iksem (x) to wtedy x należy do
<−1;1>
5 lis 18:11
Marcel: Czyli w C wystarczy, że założę, że to pod pierwiastkiem jest większe bądź równe zeru ? Potem
mogę podnieść obie strony do kwadratu i rozwiązać nierówność ? z tym x−2 nie musze nic w
dziedzinie robić ?
5 lis 18:17