Równanie wykładnicze
Saper: Bardzo proszę o pomoc z takim równaniem, nie potrafię wyznaczyć z (powinno wyjść −1)
(13)x + 3x = 0
5 lis 17:49
ICSP: Na równanie wykładnicze mi to nie wygląda niestety, ale
| | 1 | | 3 | |
( |
| )x = − |
| Gdy x ≠ 0 |
| | 3 | | x | |
Oznaczmy :
| | 1 | | 3 | |
f(x) = ( |
| )x oraz g(x) = − |
| |
| | 3 | | x | |
Wtedy musimy rozwiązać równanie f(x) = g(x)
Dla x > 0 sprawa jest oczywista bo :
f(x) > 0 oraz g(x) < 0 − sprzeczność
dla x < 0
f(x) jest funkcją ściśle malejącą
g(x) jest funkcją ściśle rosnącą
zatem równanie f(x) = g(x) może mieć tylko jedno rozwiązanie.
Dla x = −1 mamy f(x) = 3 = g(x)
Zatem x = −1 jest jedynym rozwiązaniem tego równania.
20 lis 22:36
Saper: Odkryłem, że algebraicznie po prostu nie da się tego rozwiąząć i trzeba było narysować, wtedy
właśnie wychodzi x=−1, mimo wszystko, dziękuję bardzo!
20 lis 22:39
ICSP: a jednak da się algebraicznie
20 lis 22:40