stata
fr: Cześć, mam zadanka ale nie wiem czy dobrze je rozumiem i robię
1. Indeksy dynamiki cen sukienek w kolejnych kwartałach pewnego roku przedstawiały się
następująco (kwartał poprzedni = 100): 100%, 116%, 102%, 119%. O ile procent wzrosła produkcja
w IV kwartale w stosunku do III, a o ile procent w stosunku do I kwartału? Jeżeli sukienka w
III kwartale kosztowała 80 zł, to ile będzie kosztowała w II kwartale kolejnego roku?
w stosunku do 1
100*1,16*1,02*1,19=140,8 czyli 40,8%
w stosunku do 3 nie wiem jak to wyliczyć 102*1,19?
3√1,408=1,1208=12% czyli 80zl * 1,123 = 112,4− tyle bedzie kosztowala
2. Średnie roczne tempo produkcji lodówek w pewnym zakładzie w latach 1989−1991 wynosiło 4%.
Wyznaczyć wielkość produkcji lodówek w 1992 r., jeżeli wiadomo, że w 1990 w. zakład ten
wyprodukował ich 10 tys. sztuk.
10000*1,04 2=10816
3. Indeksy płac nominalnych w okresie od stycznia do kwietnia (miesiąc poprzedni =100%)
przedstawiały się następująco: 103%; 97%; 106%; 104%
a) Jeśli wiadomo, że płaca nominalna w lutym wynosiła 1500 zł, to ile była równa w styczniu i
kwietniu?
b)* Jeśli wiadomo, że inflacja w kwietniu (w porównaniu z marcem) wynosiła 2,6%, to jak
zmieniła się płaca
realna w kwietniu w porównaniu z marcem ?
zrobiłam to tak:
IV 1,06*1,04*1500=1653,6zl
I 0,97y=1500
y= 1546,39zl
jeżeli są do tego jakieś wzory albo inne zapisy to proszę o info
a B nie wiem jak ruszyć, kombinowałam coś tak ale nie wiem czy dobrze myślę :
100−−−>1
104 −−−−> 1,026 (po inflacji)
104/1,026=101,36 czyli płaca realna wzrosła o 1,36zł
5 lis 17:46
fr: PROSZEEE
5 lis 18:40