Rozkład Poissona - jak wyliczyć tutaj lambdę. λ
avb: Przeciętnie w 1 tygodniu wybucha 1 pożar. Rozkład pożarów to rozkład Poissona. Oblicz
prawdopodobieństwo, że będą co najwyżej 3 pożary w ciągu 2 tygodni.
Oczywiście znam wzory i schemat obliczeń. Liczę dla k=0,1,2,3, ale nie wiem jak wyliczyć λ
lambdę.
Proszę o pomocλ
5 lis 17:32
MQ: Skoro masz przeciętnie (oczekujesz) 1 pożar na 1 tydzień, to na dwa tygodnie trzeba wybrać λ=2
5 lis 18:00
CZAR: Skoro 1 tydzień 1 pożar, to 2 tygodnie 2 pożary. Ze wzoru λ=np=2*2=4.
5 lis 19:01
avb: to w końcu ile?
6 lis 10:13