Zadanka z liczb rzeczywistych
polonista: Zadanka z liczb rzeczywistych

Prosiłbym o zrobienie wszystkich zadanek. Najlepiej zacznijcie
od grupy B, od ostatniego zadania do grupy A − 1 zadania

Z góry dzięki!
Zadanka:
http://oi44.tinypic.com/2moxkwk.jpg
Piwko postawię panu, który zrobi te zadania

Z góry wielkie dzięki.
5 lis 17:22
Kaja: Bądź tak łaskaw chociaż przepisać te zadanka tutaj.
5 lis 17:23
5 lis 17:24
polonista: przepisać? Jest czytelna kartka... Proszę o pomoc
5 lis 17:26
Kaja: no to w takim razie sam sobie radź.
5 lis 17:26
PW: Śmierć frajerom.
5 lis 17:26
polonista: Kaja! Poczekaj

Dobra, już przepisuję
5 lis 17:27
Piotr 10: A jeżeli ktoś nie pije piwa ?
5 lis 17:28
Kaja: to pisz byle ładnie i wyraźnie
5 lis 17:29
5-latek: Ale nam sie
PW rozszalal
5 lis 17:29
Kaja: może się wkurzył
5 lis 17:30
Kaja: Witaj 5−latku
5 lis 17:31
5-latek: Witaj
Kaju 
Maja tupet co niektorzy
5 lis 17:35
Kaja:
5 lis 17:38
Kaja: polonista dajesz te zadanka czy zrezygnowałeś?
5 lis 17:39
polonista: No to na początek te dwa:
1. Kwotę 5000 oddano na roczną lokatę do banku na 4%. Jaką kwotę uzyska się po roku, jeśli
potrącony jest 20% podatek, a odsetki są kapitalizowane co miesiąc?
2. Po dwukrotnej obniżce o ten sam procent komplet wypoczynkowy kosztuje 1470zł. O ile procent
była obniżka, jeśli początkowa cena kompletu wynosi 3000zł?
Dzięęękii!
5 lis 17:39
Kaja: 2. To niech p − procent o jaki była obniżka. po pierwszej obniżce cena będzie wynosiła:
| | p | |
3000−3000* |
| =3000−30p |
| | 100 | |
| | p | |
Po drugiej: [3000−30p]−[3000−30p]* |
| =1470 |
| | 100 | |
3000−30p−30p+0,3p
2=1470
0,3p
2−60p+1530=0
Δ=1764
√Δ=42
p
1=30 p
2=170
sprzeczność
za każdym razem cenę obniżono o 30%.
Ale chodzi tu łącznie o ile procent obniżono cene czy o ile procent za każdym razem?
5 lis 17:49
polonista: Chyba o ile procent obniżono...
5 lis 17:53
polonista: Przy okazji wysyłam 3 i 4
3. Oblicz:
10 do 12tej + 5 do 11tej * 2 do 9tej − 5 do 13tej * 2 do 8mej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−(kreska ułamkowa)
4*5 do 5tej * 10 do 6tej
4. Udowodnij, że połowa różnicy sześcianów liczb a i b jest większa bądź równa od sześcianu
połowy różnicy liczb a i b. Liczba a jest większa od b.
5 lis 17:55
Kaja: no to jeśli chcemy wiedzieć w ogóle o ile procent obniżono, to można to wyliczyc z proporcji:
3000 − 100%
1470 − x
x=49
a więc to 1470 to 49% z tego co było na początku czyli obniżono o 51%.
5 lis 17:58
polonista: hmmm. A za każdym razem?
5 lis 18:01
polonista: Dobra, te pierwsze dwa zostaw. Skupmy się nad 3 i 4
5 lis 18:04
Kaja: | | 1012+511*29−513*28 | |
3. |
| = |
| | 4*55*106 | |
| | 1012+59*29*52−58*28*56 | |
= |
| = |
| | 22*52*53*106 | |
| | 1012+109*52−108*55 | |
= |
| = |
| | 102*53*106 | |
| | 108*(102+10*52−55) | |
= |
| = |
| | 108*53 | |
| | 52*22+10*52−52*53 | | 52(4+10−125) | | 111 | |
= |
| = |
| =− |
| |
| | 53 | | 53 | | 5 | |
5 lis 18:06
polonista: Za trzecie już teraz bardzo dziękuję.
Przy okazji wysyłam piąte.
5.Dowód
√2 − 1 (kreska ułamkowa)
√2 + 1 = pierwiastek trzeciego stopnia z 5
√2 − 7 (kreska
ułamkowa) 5
√2 + 7
Lepiej chyba będzie jak do tego zadania posłużysz się załącznikiem
http://oi44.tinypic.com/2moxkwk.jpg (GR. B zad. 2)
5 lis 18:13
Kaja: 4. trzeba udowodnić coś takiego:
| 1 | | a−b | |
| (a3−b3)≥( |
| )3 , gdzie a>b |
| 2 | | 2 | |
no to można spróbowac przekształcać to w sposób równoważny.
4(a
3−b
3)≥(a−b)
3
4(a−b)(a
2+ab+b
2)≥(a−b)(a−b)
2
(a−b)(4a
2+4ab+4b
2)−(a−b)(a
2−2ab+b
2)≥0
(a−b)(4a
2+4ab+4b
2−a
2+2ab−b
2)≥0
(a−b)(3a
2+6ab+3b
2)≥0
3(a−b)(a
2+2ab+b
2)≥0 /:3
(a−b)(a+b)
2≥0
ponieważ a>b, więc pierwszy nawias jest >0, zaś (a+b)
2≥0 dla dowolnych liczb rzeczywistych
a,b. zatem ostatnia nierównośc jest prawdziwa, a przekształcenia były równoważne więc
wyjściowa nierówność też
5 lis 18:14
Kaja: ja na razie "idę" z forum.
5 lis 18:16
polonista: Dzięęęękiii

Piąte masz wyżej. A szóste brzmi następująco:
6. Dane są liczby y=1+ pierwiastek trzeciego stopnia z 3 i x=4−3*
√3 Znajdź i zapisz w
najprostszej postaci różnicę odwrotności x i y.
5 lis 18:20
polonista: 
No ok. Ale skończysz choćby te dwa jeszcze?
5 lis 18:20