Funkcja kwadratowa - trójmian
Proximite:
Prosiłbym o pomoc.
Wyznacz wzór trójmianu kwadratowego w postaci ogólnej wiedząc że do jego wykresu należy punkt
A=(3,−7) i dla x=−1 osiąga wartość największą równą 5
5 lis 17:16
krystek: masz p=−1 q=5 postać kanoniczna y=a(x−p)2+q i teraz ...
5 lis 17:17
5-latek: jak jest postac kanoniczna trojmianu kwadratowego?
Skorzystaj z niej
5 lis 17:18
5-latek: Dobry wieczor
krystek 
i pozdrawiam

Siedze teraz w domu bo grypsko mnie dorwalo od niedzieli
5 lis 17:20
Proximite: No dobra, dzięki postaci kanonicznej wyliczyłem a(wyszło −0,75) ale do postaci ogólnej potrzeba
jeszcze b i c
5 lis 17:23
Kaja: to teraz skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia i przekształć postać kanoniczną.
5 lis 17:25
5 lis 17:25
krystek: 5−latku życzępowrotu do zdrowia !
5 lis 17:26
krystek: "Wyliczyłeś"miało być
5 lis 17:27
5-latek: Dziekuje
Krystek
5 lis 17:32
Proximite: p=−1
q=5
y=a(x+1)2+5
Wyliczyłem a
−7=a(3=1)2+5
a=−0,75
Potem użyłem wzoru skróconego mnożenia
y = a(x+1)2+5
y=a*x2+x+2
y=−0,75x2+x+2
Dobrze?
5 lis 17:32
Kaja: cos z tym wzorem nie tak
5 lis 17:34
Proximite: Ale co? Mi się wydaję że jest dobry.
5 lis 17:36
Kaja: y=−0,75(x2+2x+1)+5=−0,75x2−1,5x+4,25
5 lis 17:37
Proximite: A takie zadanie?
Wyznacz wzór trójmianu kwadratowego w postaci ogólnej wiedząc że pierwiastkami są liczby −3 i
1 oraz zbiorem wartości przedział <−2;∞)
5 lis 17:44