Granica funkcji (help)
wolacinio: Witam. Potrzebuję pomocy w zadaniach.
1.
lim x−>π/4 z (cosx−cos π/4)/(sinx − sin π/4) = ?
2.
lim x−>π z (1+cosx)/sin2x = ?
Dziękuję za jakiekolwiek pomoc.
5 lis 17:15
Monika: a umiesz pochodne? jeśli tak to skorzystaj z Reguły de L`Hospitala
5 lis 17:21
Krzysiek: 1.albo tak jak napisała Monika,albo pewnie korzystając ze wzorów na różnicę sinusów i
cosinusów.
2.sin2x=1−cos2x=(1−cosx)(1+cosx)
5 lis 17:24
Monika: lim x−>π 1+cosxsin2x = lim x−>π (1+cosx)'(sin2x)' = lim x−>π 0−sinx2sinxcosx =
lim x−>π −12cosx=12
5 lis 17:25
Monika: Krzysiek: trafna uwaga
5 lis 17:25
wolacinio: Nie, pochodne dopiero zaczęliśmy ... więc trzeba to wykonać normalnie. Dziękuje za wszelką
pomoc
5 lis 21:12