pomocy :(
monia:

pomoże ktoś?
Zbadaj zbieżnośc podanych szeregów
∞
∑
4n+5n3n
n=1
∞
∑
2n2n+3n
n=1
∞
∑
32n+12*9n+9n+2
n=1
5 lis 17:15
Monika: 1) lim n−>∞ 4n+5n3n = lim n−>∞ (43)n + (53)n = ∞
5 lis 17:37
Monika: 2) lim n−>∞ 2n2n+3n
z reguły de L'Hospitala: lim n−>∞ 2n2n+3n = lim n−>∞ (2n)'(2n+3n)' =
lim n−>∞ 2n2n+3 − ponownie stosujemy de L'Hospitala i mamy:
lim n−>∞ 2n2n = 1
5 lis 17:41
Krzysiek: 
jak niby stosujesz regułe de l'Hospitala do ciągów i jak liczysz pochodne?
5 lis 17:43
monia: nie miałam tych reguł tylko d'alamberta i cauchiego
5 lis 18:29
Krzysiek: tu wystarczy skorzystać z kryterium porównawczego i z tego kiedy szereg geometryczny jest
zbieżny.
5 lis 18:35