Zadanie z parametrem.
Marcin: Jakie są metody postępowania w przypadku zadań z parametrem? np: f(x)=log(mx2+4mx+m+3)
Rozumiem, ze zawsze przyjmuje się m=0, potem m≠0, ale nie mogę zczaić o co chodzi, przy tym
m≠0, ze mam zakładać, że parabola ma byc cała nad osią OX, czemu nie może być z jednym
miejscem zerowym?
5 lis 16:59
krystek: Z zał logarytmy istnieją tylko z liczb dodatnich stąd mx2+4mx+m+3>0
5 lis 17:01
krystek: i teraz
1) gdy m=0 mamy f(x)=log3
2)m>0 i Δ<0 aby były wartości dodatnie.
5 lis 17:04
Marcin: no tak, tak, dzięki!
5 lis 17:22
krystek:
5 lis 17:23