...
gamma: czy sin4 + cos4 przyjmuje największą wartość 2?
5 lis 16:55
Monika: wykres sinusa i cosinusa jest przesunięty w fazie 12π, kiedy sinus ma wartość 1, to
cosinus ma wartość 0. Podniesienie 14 nadal daje nam 1, więc wg mnie najwyższa możliwa
wartość tego równania to właśnie 1
5 lis 17:10
gamma: dzięki
5 lis 17:15
PW: sin
4x+cos
4x=(sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2xcos
2x = 1
2−2sin
2xcos
2x = 1−2sin
2xcos
2x.
Teraz widać bez wątpliwości − od jedynki jest odejmowane wyrażenie nieujemne. Taka różnica ma
największą wartość 1, pod warunkiem że odejmowany iloczyn przyjmuje wartość zero:
2sin
2xcos
2x = 0.
| | π | |
Równość ta jest oczywiście możliwa, np. dla x=0 lub x= |
| . |
| | 2 | |
5 lis 19:55