Wyznaczanie x'ów
Klauudiaaa: Jak z tego równania dojść do postaci x1=x2?
x1+√x1−x2−√x2=0
5 lis 16:55
Monika: potraktuj x1 jako (x112)2
5 lis 17:12
Monika: x1−x2 +x112+x212=0
(x112)2 − (x212)2 + x112+x212 =0
korzystając ze wzoru skróconego mnożenia a2−b2 = (a+b)(a−b) mamy:
(x112+x212)(x112−x212)+x112−x212 = 0
wyłączenie wspólnego czynnika:
(x112−x212)(x112+x212+1)=0
(x112−x212) = 0 v (x112+x212+1)=0
x112=x212
x1=x2
5 lis 17:17
Monika: prawe równanie jest sprzeczne. W przeciwnym razie wartości pod pierwiastkiem musiały by być
ujemne, co jest niemożliwe
5 lis 17:18