cos2x > cosx
kuba: cos2x > cosx
lepiej rozwiązać tę nierówność graficznie, czy algebraicznie?
doszedłem do tego, że:
x=2kπ v x = 0,5π − kπ ale nie wiem czy to jest w ogóle potrzebne...
Proszę o pomoc!
5 lis 16:43
Monika: skorzystaj ze wzorów:
cos2x= cos2x−sin2x
oraz
sin2x+cos2x=1
cos2x>cosx
cos2x−sin2x − cosx>0
cos2x−(1−cos2)−cosx>0
2cos2x−cosx−1>0
cosx = w
2w2−w−1>0 −> rozwiązujemy równanie kwadrartowe
cosx = x1 v cosx = x2
5 lis 16:50
Monika: aa no i potem trzeba narysować na osi parabolę i wziąć te przedziały, które mają wynik>0
5 lis 16:52
kuba: wyszło mi x∊(−∞; −1) u 12; +∞)
jeżeli miałbym rozważać to równanie w przedziale, np. (−π;π), to wynik byłby
x ∊(−π:−1) u (12;π), tak?
5 lis 17:01
Monika: cosx=−12 v cosx=1
wartość cosinusa ma być mniejsza od −12 lub większa od 1 (co nie może być spełnione, gdyż
max wartość cosinusa jest 1)
rozpatrujemy więc przedział, gdy cosx<−12, będzie więc to przedział (23π;43π)
oraz jego wielokrotność 2kπ
5 lis 17:08
PW: | | 1 | |
@kuba: w1=− |
| , w2=1, nierówność miała postać 2w2−w−1>0, czyli rozwiązaniami są |
| | 2 | |
| | 1 | |
w∊(−∞,− |
| ) lub w∊(1,∞). |
| | 2 | |
Ponieważ w=cosx, z uwagi na ograniczenia funkcji cosinus oznacza to, że
Teraz narysuj wykres cosinusa na przedziale (−π,π) i zastanów się gdzie są rozwiązania.
5 lis 17:23