statystyka: średnia, mediana
Kvartha: Jak to rozwiązać? Pewna sieć hotelowa zebrała dane dotyczące stawek dziennych obowiązujących w
dni robocze jednoosobowe pokoje w swoich hotelach. Przedstawiają się następująco:
pon 68−100 PLN
wt 56−118 PLN
śr 60−114 PLN
czw 53−130
pt 52−140
Ile średnio płacono za noc w jednoosobowym pokoju?
Wyznacz medianę i zinterpretuj ją.
Wydaje mi się, że jest to szereg rozdzielczy przedziałowy. Jeśli tak, to jak ma wyglądać
tabelka do niego? HELP.
5 lis 16:28
mlo: | 68+100 | | 56+118 | | 60+114 | | 53+130 | | 52+140 | |
| =84 |
| =87 |
| =87 |
| =91.5 |
| =96
|
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 84+87+87+91.5+96 | |
| =89.1 <−−śr. cena za noc
|
| 5 | |
mediana
| | an+1 | |
dni tyg jest 5 wiec obliczamy dla liczby nieparzystej czyli |
|
|
| | 2 | |
wiec srodkowym wyrazem ciagu w tym przykladzie bedzie 3
wartosci (czyli w tym wypadku srednie z kazdego dnia ktore wczesniej obliczylismy) ustawiamy od
najmn. do najw. czyli 84 87 87 91.5 96
Me=87
5 lis 23:12
Kvartha: Dziękuję uprzejmie za pomoc
6 lis 21:47