matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stereometria. Ostrosłup
Aldona:
w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość 3 cm a ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 60 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa
5 lis 16:21
dero2005:
a = 3
a
√
3
3
h =
=
√
3
2
2
9
H = h*tg60* =
2
3a
2
√
3
9
P
p
=
=
√
3
2
2
P
p
*H
V =
=
3
5 lis 17:43