rozloz na czynniki
feri96: prosze o rozklad na czynniki 4x3−6x2+9x
5 lis 16:13
5-latek: wyciagnij x przed nawias i dzialaj dalej
5 lis 16:14
Saizou : x przed nawias, potem policz np. deltę, oblicz pierwiastki (jeśli są) zapisz wszystko w postaci
iloczynowej i koniec zadanka
5 lis 16:14
feri96: delta wychodzi wlasnie ujemna
5 lis 16:17
Saizou : to pozostaje tylko w formie x(4x2−6x+9)
5 lis 16:18
feri96: ok to w zasadzie nie potrzebnie napisalem bo to bylo w zadaniu: pomozesz ?
4x2−92x+1*4x3−6x2+9x8x3+27
5 lis 16:21
5-latek: Pomoze sie tylko zapisz ulamki zapomoca duzej litery U
5 lis 16:23
feri96: | 4x2−9 | | 4x3−6x2+9x | |
| * |
| |
| 2x+1 | | 8x3+27 | |
5 lis 16:26
5-latek: widzisz sam ze lepiej widac

Najpierw robimy zalozenia bo minownik ≠0 wiec 2x+1≠0 to x≠
policz i 8x
3+27≠0 to wyliczymy to tylko potrzebny bedzie nam do tego wzor skroconego
mnozenia
a
3+b
3 napisz ile to sie rowna
5 lis 16:32
5-latek: a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2) Tak?
5 lis 16:37
feri96: tak
5 lis 16:41
feri96: ok juz zrobilem sam, poskracalo sie wszystko

dziekuje
5 lis 16:56
5-latek: To teraz 8x3+27 to wedlug tego wzoru nasze a=2x bo (2x)3=23*x3=8x3 natomiast nasze
b=3 bo 33=27 to wedlug tegp wzoru zapiszemy 8X3+27=(2x+3)(4x2−6x+9) zapamietaj sobie
ten rozklad (do tego przykladu) dokanczamy zalozenia czyli 2x+3 ≠0 to x≠ policz sobie a
4x2−6x+9 wiemy z e Δ<0 to nie ma pierwiastkow
Zalozenia mamy zrobione
Teraz 4x2−9 czemu to jest rowne ? Potrzebny nastepny wzor skroconego mnozenia
a2−b2=(a+b)(a−b) gdzie nasze a=2x bo (2x)2=22*x2=4x2 a nasze b=3 bo 32−9 wiec
wedlug tego wzoru 4x2−9=(2x+3)(2x−3)
Masz juz rozklady porobione wiec napisz tutaj jak to bedzie wygladac
5 lis 17:01
5-latek: A ja sie tyle napisalem
5 lis 17:02
feri96: dziekuje Ci

ale jakos udalo mi sie do tego dojsc
5 lis 17:09
5-latek: Ciesze sie ze rozumiesz
5 lis 17:11
feri96: zaraz cos jeszcze wrzuce bo jutro mam sprawdzian i kilku zadan nie rozumiem
5 lis 17:12
feri96: i robie sobiezadanka ze zbioru zadan i jak czegos nie bede umiec to wrzuce
5 lis 17:13