pomocy
byk: W trójkącie suma długości dwóch boków jest równa 6, A kat między nimi wynosi 60. Jaką
najmniejszą długość może mieć obwód tego trójkąta
5 lis 15:52
irena_1:
a+b=6
b=6−a
c
2=a
2+b
2−2ab cos60
0
| | 1 | |
c2=a2+(6−a)2−2a(6−a)* |
| |
| | 2 | |
c
2=a
2+36−12a+a
2−6a+a
2
c
2=3a
2−18a+36
Po prawej stronie jest funkcja kwadratowa f(a). Wykresem tej funkcji jest parabola z ramionami
skierowanymi w górę. Najmniejszą wartość funkcja przyjmuje w wierzchołku paraboli. Czyli dla
Wynika stąd, że:
a=3
b=3
c
2=3*9−18*3+36=27−54+36=9
c=3
Najmniejszy obwód ma więc trójkąt równoboczny. Ten obwód wynosi 18.
5 lis 20:21
irena_1:
Oczywiście, ten bwód jest równy 9.
5 lis 20:21