przeksztalcenia
zadanie: 1. Korzystajac z definicji przeksztalcen, lecz bez uzywania ich wzorow, znajdz obrazy punktu
A(2,−5) przez:
a) jednokladnosc o srodku S(1, 3) i skali k=3
wektor SA'=k*wektor SA
[x'−1;y'−3]=3[1,−8]
A'(4,−21)
| | 1 | |
b)powinowactwo prostokatne o osi x=2 i skali k=− |
| |
| | 2 | |
o osi x=2, czyli P(2,0)
wektor PA'=k*wektor PA
| | 1 | |
[x'−2;y'−0]=− |
| [2−2,−5−0] |
| | 2 | |
c) symetrie osiowa wzgledem prostej y=−1
P(2,−1)
wektor PA'=−wektor PA
[x'−2,y'+1]=−[0,−4]
A'(2,3)
d) symetrie srodkowa wzgledem punktu S(−3,2)
wektor SA'=−wektorSA
[x'+3,y'−2]=−[2+3,−7]
A'(−8,9)
5 lis 15:14
zadanie: 2.7. Poslugujac sie wzorami uzasadnij, ze zlozenie dowolnych dwoch translacji jest translacja.
O jaki wektor?
T1: x'=x+a oraz T2: x'=x+c
y'=y+b y'=y+d
a, b wspl. pierwszego wektora, c,d wspl. drugiego wektora
T2◯T1=T2(T1)=T2(x+a, y+b)=(x+a+c, y+b+d)
x'=x+a+c
y'=y+b+d; jest to translacja o wektor [a+c, b+d]
T1◯T2=T1(T2)=T1(x+c, y+d)=(x+c+a, y+d+b) czyli jest to translacja o wektor [c+a, d+b]
czyli bez wzgledu na to jak zlozymy 2 translacje bedzie to translacja o ten sam wektor.
5 lis 15:23
zadanie: 3.Czy istnieje translacja, ktora punkt A(1,2) przenosi na punkt A'(3,4), zas punkt B(−1,0) na
B'(−1,0)? Odpowiedz uzasadnij.
A(1,2), A'(3,4)
x'=x+a
y'=y+b
czyli
a=3−1=2
b=4−2=2
wektor [2,2]
B(0,1), B'(−1,0)
x'=x+c
y'=y+d
czyli
c=−1
d=−1
wektor [−1,−1]
Nie istnieje, bo wektory przy obu translacjach musza byc takie same.
5 lis 15:29
zadanie: 4. Napisz rownanie pewnej elipsy a nastepnie znajdz rownanie jej obrazu przez obrot o kat
Ze wzoru na obrot
x'=xcosα−ysinα
y'=xsinα+ycosα
przeksztalcenie odwrotne do obrotu o kat α jest obrotem o kat −α, czyli
x=x'cosα+y'sinα
y=−x'sinα+y'cosα
| | x2 | | y2 | |
wybrana elipsa: |
| + |
| =1 |
| | 4 | | 9 | |
podstawiajac mam:
| 34x'2+√32x'y'+14y'2 | | 34y'−√32x'y'+14x'2 | |
| + |
| =1 /*36 |
| 4 | | 9 | |
| | 3 | | √3 | | 1 | | 3 | | √3 | | 1 | |
9({ |
| x'2+ |
| x'y'+ |
| y'2)+4({ |
| y'− |
| x'y'+ |
| x'2)=36 |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
bede pisac bez primow
| 27 | | 9√3 | | 9 | |
| x2+ |
| xy+ |
| y2+3y2−2√3xy+x2=36 /*4 |
| 4 | | 2 | | 4 | |
27x
2+18
√3xy+9y
2+12y
2−8
√3xy+4x
2=144
| | π | |
31x2+10√3xy+21y2=144 rownanie elipsy przez obrot |
| |
| | 6 | |
5 lis 15:56
zadanie: | | π | |
a przez obrot o kat − |
| to tez podkladam do tego wzoru po przeksztalceniu odwrotnym tzn, |
| | 4 | |
| | π | |
do tego samego wzoru co o kat |
| tak? |
| | 6 | |
5 lis 15:58
zadanie: | | π | |
5. Dana jest krzywa x2+xy+y2−1=0. Obroc ja o kat |
| (wszystko jedna w ktora strone) i |
| | 4 | |
wtedy rozstrzygnij co to za krzywa.
czyli ze wzoru juz tego drugiego po przeksztalceniu mam:
podstawiajac do wzoru mam:
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
( |
| x'+ |
| y')2+( |
| x'+ |
| y')* |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
(− |
| x'+ |
| y')+(− |
| x'+ |
| y')2−1=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2x
2+2y
2−2x
2+2y
2+2y
2+2x
2−4=0
2x
2+6y
2−4=0 /:2
x
2+3y
2=2
| x2 | | y2 | |
| + |
| =1 jest to elipsa |
| 2 | | 23 | |
5 lis 16:11
zadanie: prosilbym o sprawdzenie i jezeli to mozliwe o poprawienie bledow
5 lis 16:12
Mila:
Zadanie 1 dobrze, jeszcze sprawdzę powinowactwo, ale chyba dobrze.
2) dobrze
3) czy B i B' maja takie same współrzędne? W treści inaczej niż w rozwiązaniu.
Rozwiązane dobrze dla B(0,1), B'(−1,0)
4) dobrze.
lepiej będzie sie liczyć, gdy skorzystasz z wzorów :
5) dobrze
łatwiej gdy podstawisz wzory
6) 15:58 tak.
5 lis 17:29
zadanie: dziekuje bardzo
5 lis 21:34
Mila:
Jak leci? Widzę,że się rozkręcasz.
5 lis 21:36
zadanie: Uzasadnij bezposrednio z definicji, ze przeksztalcenie zadane wzorem T(x, y)=(x−2y,−2x+4y+1)
a) nie jest roznowartosciowe
b) nie jest ''na''
nie potrafie tego zrobic
moglbym prosic o pomoc?
6 lis 17:45
zadanie: ?
6 lis 18:07
Mila:
a)
T(x,y)=(x−2y,−2x+4y+1)⇔
T(x,y)=(x−2y, −2(x−2y)+1)
Jeżeli będziemy przekształcać punkty płaszczyzny P(2a,a) , to obrazem będzie punkt (0,1)
czyli dla
P1(2a,a) i P2(2b,b), gdzie a≠b Mamy:
T(2a,a)=(2a−2a,−2*2a+4a+1)=(0,1)
T(2b,b)=(2b−2b,−2*2b+4b+1)=(0,1)
Zapisz to wg schematu z wykładu.
6 lis 18:49
zadanie: dziekuje
7 lis 18:32
zadanie: przeksztalceniem odwrotnym do powinowactwa prostokatnego o osi L i skali k jest powinowactwo
| | 1 | |
prostokatne o osi L i skali |
| prawda? |
| | k | |
7 lis 19:38
zadanie: Na przykładzie jednokładności i przesunięcia pokaż, że składanie przekształceń nie jest na ogół
przemienne. Wylicz, że oba złożenia są jednokładnościami, znajdując ich skale i środki. Czy
się różnią?
T1: x'=k(x−sx)+sx oraz T2: x'=x+a
y'=k(y−sy)+sy y'=y+b
T2◯T1=T2(k(x−sx)+sx, k(y−sy)+sy)=(k(x−sx)+sx+a, k(y−sy)+sy+b)
jest to jednokladnosc o skali k a jak obliczyc srodek?
7 lis 20:58
zadanie: ?
7 lis 21:40
zadanie: 6. Sprawdź, że pole każdego trójkąta pod wpływem powinowactwa prostokątnego o skali k zmienia
się w stosunku |k|.
7. Wyprowadź wzór rzutu prostokątnego P na prostą −2x+3y−5=0 a następnie sprawdż za pomocą
wyliczenia, że P◯P=P. Uzasadnij geometrycznie tą zależność dla dowolnego rzutu.
8. a)Znajdz rownnaie parametryczne obrazu prostej x=2t−3 ,y=−3t przez przeksztalcenie
T(x,y)=(x+2y ,y+3).b)Poslugujac sie rownaniami parametryczny,i uzasadnij ze obrazem dowolnej
prostej przez to przeksztalcenie jest prosta.c)Zrob to samo co w b) posugujac sie rownaniami
ogolnymi.
9. Sprawdz poslugujac sie a)rownaniem parametrycznym prostej b)rownaniem ogolnym ze obrazem
dowolnej prostej przez jednokladnosc jest zawsze prosta do niej rownolegla.
moglbym prosic o jakies wskazowki do tych zadan?
7 lis 23:41
zadanie: 10. wylicz, ze zlozeniem symetrii srodkowych wzgledem punktow S1 i S2 jest przesuniecie o
wektor 2*S1S2.
A(x,y)
S1(a,b)
S2(c,d)
T1: S1A'=−S1A oraz T2: S2A'=−S2A
T2◯T1=.... dobrze mysle?
7 lis 23:52
Mila:
Ad. 20:58, zrób drugie złożenie.
Poszukam w teorii.
7 lis 23:57
zadanie: drugie zlozenie
T1◯T2=T1(x+a, y+b)=(k(x+a−sx)+sx, k(y+b−sy)+sy)
8 lis 00:15
zadanie: ja juz ide spac
dobranoc
8 lis 00:16
Mila:

19:38 Dobrze.
Złożenie dwóch powinowactw prostkątnych o tej samej osi i stosunkach(skalach) k i m jest
powinowactem prostokatnym o skali k*m.
6) Oblicz pole Δ o wierzchołkach:
A(x
1,y
1),B(x
2,y
2), C(x
3,y
3)
wg wzoru
| 1 | |
| |det(AB→,AC→) |następnie oblicz pole ΔA'B'C' , obierz skalę k. |
| 2 | |
7) już robiliśmy podobne
8)
8 lis 00:28
Mila:
srodek nowej jednokładności:
S(m,n)
SP'→=k*SP→, chociaż chyba można z wzorów pokombinować.
8 lis 00:36
Mila: 20:58 jutro Ci napiszę, bo sporo pisania , a już idę spać. Wiem, jak Ci wyjaśnić.
8 lis 00:45
zadanie: 6)powinowactwo wzgledem osi x
A(x
1,y
1),B(x
2,y
2), C(x
3,y
3)
A'(x
1,ky
1),B'(x
2,ky
2), C'(x
3,ky
3)
AB=[x
2−x
1, y
2−y
1]; A'B'=[x
2−x
1, k(y
2−y
1)]
AC=[x
3−x
1, y
3−y
1]; A'C'=[x
3−x
1, k(y
3−y
1)]
| | 1 | |
PΔABC= |
| I(x2−x1)(y3−y1)−(y2−y1)(x3−x1)I |
| | 2 | |
| | 1 | |
PΔA'B'C'= |
| Ik((x2−x1)(y3−y1)−(y2−y1)(x3−x1))I |
| | 2 | |
czyli zmienia sie w stosunku IkI
8 lis 15:54
Mila:
6)
PΔA'B'C'=|k|*PΔABC
Wniosek:
Pole każdego trójkąta pod wpływem powinowactwa prostokątnego o skali k zmienia
się w stosunku |k|.
8 lis 16:40
zadanie: a do 23:52 jakies uwagi?
8 lis 16:44
Mila:
Składanie jednokładności i translacji:
J=J
Sk: x'=k(x−s
x)+s
x oraz T: x'=x+a
y'=k(y−s
y)+sy y'=y+b
S(s
x,s
y) środek jednokładności o skali k.
J◯T(x,y)=J(x+a,y+b)=[k*(x+a−s
x)+s
x,k(y+b−s
y)+s
y]
J' nowa jednokładność o skali równej k
SZukamy środka jednokładności J'
S'=(m,n)
P(x,y) dany punkt, P'(x',y') obraz punktu P w złożeniu przekształceń J◯T
Z definicji jednokładności:
S'P'
→=k*S'P
→
S'P'
→[x'−m, y'−n]=[k*(x+a−s
x)+s
x−m,k(y+b−s
y)+s
y−n]
S'P
→=[x−m,y−n]
k*[x−m,y−n]=[k*(x+a−s
x)+s
x−m,k(y+b−s
y)+s
y−n]⇔
kx−km=kx+ka−ks
x+s
x−m i ky−kn=ky+kb−ks
y+s
y−n⇔
m−km=ka−ks
x +s
x i n−kn=kb−ks
y+s
y
m(1−k)=ka+s
x*(1−k) i n(1−k)=kb+s
y*(1−k) / : (1−k) dla k=1
| | k | | k | |
m= |
| *a+sx i n= |
| +sy |
| | 1−k | | 1−k | |
| | k | | k | |
S'( |
| *a+sx , |
| +sy) |
| | 1−k | | 1−k | |
1) Dla złożenia T◯J oblicz sam.
2) Zrób analizę złożenia , gdy k=1
8 lis 17:10
zadanie: 8.
x=2t−3=−3+2t
y=−3t
T(x,y)=(x+2y ,y+3)
a) rownanie parametryczne obrazu prostej
x=−3+2t+2(−3t)=−3+2t−6t=−3−4t
y=−3t+3=3−3t
b)
dana prosta: przeksztalcenie: T(x,y)=(x+2y ,y+3)
x=Ax+Vxt
y=Ay+Vyt
nowa prosta:
x=Ax+Vxt+2(Ay+Vyt)=Ax+2Ay+2Vyt+Vxt
y=Ay+Vyt+3=Ay+3+Vyt
c) dana prosta:
ax+by+c=0
a(x+2y)+b(y+3)+c=0
ax+2ay+by+3b+c=0
ax+(2a+b)y+3b+c=0
dobrze?
8 lis 17:18
zadanie: | | k | |
w tej drugiej wspolrzednej srodka powinno byc chyba n= |
| *b+sy |
| | 1−k | |
8 lis 17:26
Mila:
Zadanie 10) zrób, wykorzystując wzory na symetrie środkową ( to jest jednokladność o skali
k=−1)
Napisz .
8 lis 17:35
Mila:
17:26, oczywiście, brakuje tam b, zwykła literówka. Jasne wyprowadzenie?
8 lis 17:43
zadanie: wyprowadzenie jasne
dziekuje
1) T◯J(x,y)=(k(x−s
x)+s
x+a, k(y−s
y)+s
y+b); S''(c, d)
| | a−c | | b−d | |
S''=( |
| +sx, |
| +sy) |
| | 1−k | | 1−k | |
2) dla k=1
J
s1: x'=x T: x'=x+a
y'=y y'=y+b
J◯T=(x+a, y+b)
T◯J=(x+a, y+b)
sa to translacje o wektor [a,b]
8 lis 18:07
zadanie: 10)
S(sx, sy)
k=−1
x'=2sx−x
y'=2sy−y
S1(sx1, sy1)
S2(sx2, sy2)
A(x,y)
A'(x',y')
x'=2sx1−x
y'=2sy1−y
teraz: wsp. punktu A' podkladam do symetri wzgledem punktu S2 i wyjdzie punkt A''
x''=2sx2−2sx1+x
y''= 2sy2−2sy1+y
?
8 lis 18:29
zadanie: a zadanie z 17:18 dobrze?
8 lis 18:30
Mila:
10:07
Jeżeli S"(c,d) to nie możesz wyraz w zależności od c i d.
Popraw.
8 lis 18:34
zadanie: 9.
a) rownanie parametryczne: jednokladnosc:
x=Ax+vxt x'=k(x−sx)+sx
y=Ay+vyt y'=k(y−sy)+sy
x'=k(Ax+vxt−sx)+sx=kAx+kvxt−ksx+sx=kAx+(1−k)sx+kvxt
y'=k(Ay+vyt−sy)+sy=kAy+kvyt−ksy+sy=kAy+(1−k)sy+kvyt
b) rownanie ogolne
ax+bx+c=0
a(k(x−sx)+sx))+b(k(y−sy)+sy))+c=0
dobrze?
8 lis 18:49
zadanie: | | sx(1−k)+a | | sy(1−k)+b | |
S''( |
| , |
| ) |
| | 2−k | | 2−k | |
8 lis 19:02
zadanie: moglbym prosic o sprawdzenie tamtych zadan?
8 lis 19:03
Mila:
10) 18:29
Dokończenie:
x''=x+2(sx2−sx1)
y''= y+2(sy2−sy1)⇔
Złożenie 2 symetrii środkowych .... jest translacją o wektor (2*S1S2)→
19:02 źle mianownik.
Napisz co jeszcze sprawdzić, bo się pogubiłam.
Sprawdzę później.
8 lis 19:50
zadanie: 19:02
mianownik 1−k
to a−c wyszlo dlatego bo ja przenoszac c z prawej strony na lewa i znowu przepisujac linijke
napisalem c z prawej
8 lis 20:52
zadanie: mam pytanie do zadania 10
to ostatecznie jaka jest odpowiedz?
8 lis 20:53
zadanie: poprosilbym o sprawdzenie zadania 8 z 17:18 i zadania 9 z 18:49.
8 lis 20:57
Mila:
10) Translacja o wektor 2*S1S2→, coś jest niejasne?
8 lis 21:16
Mila:

8)a)
x=−3+2t
y=0−3t
u
→=[2,−3] −wektor kierunkowy
T: x'=x+2y ⇔x=x'−2y
y'=y+3⇔y=y'−3
x=x'−2*(y'−3)⇔
x=x'−2y'+6
y=y'−3
podstawiamy do równania prostej
x'−2y'+6=−3+2t⇔x'=2y−9+2t
y'−3=−3t⇔y'=3−3t
x'=2*(3−3t)−9+2t⇔x'= 6−6t−9+2t⇔
x'=−3−4t
y'=3−3t prosta
v=[−4,−3] wektor kierunkowy prostej po przekształceniu
b) nie wiem czy tak rozwiązywałeś
x=a
x+u
xt
y=a
y+u
yt
u
→=[u
x,u
y] −wektor kierunkowy prostej
T: x'=x+2y ⇔x=x'−2y⇔
x=x'−2y'+6
y=y'−3
x'−2y'+6=a
x+u
xt
y'−3=a
y+u
yt
x'=a
x+2a
y+(u
x+2u
y)*t
y'=3+a
y+u
y*t
x=ax+2ay+(ux+2uy)*t
y=3+ay+uy*t − równanie prostej
c) Ax+By+C=0 ogólne równanie prostej
x=x'−2y'+6
y=y'−3
A(x'−2y'+6)+B(y'−3)+C=0
Ax'−2y'*A+6A+By'−3B+C=0
Ax'+(−2A+B)y'+6A−3B+C=0⇔
Ax+(−2A+B)y+6A−3B+C=0
8 lis 22:04
Mila:
9) robię tą samą metodą.
8 lis 22:13
zadanie: dziekuje
ale to 9 zadanie co to znaczy ta sama metoda? tak jak w zadaniu 8 czy tak jak ja zrobilem ?(w
co watpie)
a to moje rozwiazanie poprawne jest?
8 lis 23:03
Mila:
Wyniki Twoją metodą są takie same.
(9) rozwiązuje, moją metodą, jeśli było u Was na ćwiczeniach tak , jak Ty robisz, to dobrze.
w 9b u Ciebie nie masz postaci z której widać, że prosta jest równoległa a to masz wykazać.
Zaraz rozwiążę.
8 lis 23:11
Mila: 9a)
x=a
x+u
x*t
y=a
y+u
y*t
u→=[u
x,u
y] −wektor kierunkowy prostej
J
Sk: S=(s
x,s
y)
x'=k*(x−s
x)+s
x
y'=k*(y−s
y)+s
y
| | x'+k*sx−sx | |
x'=k*x−k*sx+sx ⇔x= |
| |
| | k | |
| | y'+k*sy−sy | |
y'=k*y−k*sy+sy ⇔y= |
| |
| | k | |
| x'+k*sx−sx | |
| =ax+ux*t ⇔x'+k*sx−sx=k*ax+k*ux*t |
| k | |
| y'+k*sy−sy | |
| =ay+uy*t⇔y'+k*sy−sy=k*ay+k*uy*t |
| k | |
x'=s
x−k*s
x+k*a
x+k*u
x*t ⇔x'=k*a
x+s
x*(1−k)+k*u
x*t
y'=−k*s
y+s
y+k*a
y+k*u
y*t⇔y'=k*a
y+s
y*(1−k)+k*u
y*t
[ku
x,ku
y]=k*[u
x,u
y]⇔wektory kierunkowe prostych są równoległe⇔proste są równoległe.
8 lis 23:28
Mila:
b) m: A*x+B*y+C=0 równanie ogólne prostej
J
Sk: S=(s
x,s
y)
| | x'+k*sx−sx | |
x'=k*(x−sx)+sx⇔x= |
| |
| | k | |
| | y'+k*sy−sy | |
y'=k*(y−sy)+sy⇔y= |
| |
| | k | |
| | x'+k*sx−sx | | y'+k*sy−sy | |
A* |
| +B* |
| +C=0 /*k |
| | k | | k | |
A*(x'+k*sx−s
x)+B*(y'+k*sy−s
y)+C*k=0
A*x'+A*k*s
x−A*s
x+B*y'+B*k*s
y−B*s
y+C*k=0
A*x'+B*y'+(A*k*s
x−A*s
x+B*k*s
y−B*s
y+C*k)=0⇔
n: A*x+B*y+C
1=0 , C
1=(A*k*s
x−A*s
x+B*k*s
y−B*s
y+C*k)
n||m
8 lis 23:44
zadanie: dziekuje
9 lis 00:00
zadanie: a jakas podpowiedz do 7?
9 lis 00:00
Mila:
podpowiedź 1.
m: −2x+3y−5=0 − dana prosta
P− dany punkt nie leżący na prostej m
P' − rzut prostokątny, punktu P na prostą m,
P'∊m i PP'⊥m
Spróbuj samodzielnie popracować.
Podpowiedź 2.
Ax+By+C=0 równanie ogólne prostej
Dla dowolnego D∊R prosta Bx−Ay+D=0 ( także −Bx+Ay+D=0) jest prostopadła do prostej
Ax+By+C=0
9 lis 00:23
Mila: To proste.
9 lis 00:58
zadanie: wektor prostopadly do prostej m: [3,2]
P(x, y)
P'(x', y')
x=x'−2t
y=y'+3t
podstawiam do rownania prostej m:
−2(x'−2t)+b(y'+3t)−5=0
−2x'+4t+3y'+9t−5=0
13t=5+2x'−3y' /:13
| | 5+2x'−3y' | | 9x'−10+6y' | |
x=x'−2* |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | |
| | 5+2x'−3y' | | 4y'+6x'+15 | |
y=y'+3* |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | |
dobrze?
9 lis 14:06
zadanie: ?
9 lis 15:52
Mila:

Na ogólnym równaniu prostych.
P(p
x,p
y), P'(x',y')
m: −2x+3y−5=0 i P'∊m
n: 3x+2y+D=0 i P∊n⇔3*p
x+2p
y+D=0⇔D=−3*p
x−2p
y, n⊥m
n: 3x+2y−3*p
x−2p
y=0
P' jest punktem przecięcia prostych m i n
Rozwiązujemy układ równan
−2x+3y−5=0
3x+2y−3*p
x−2p
y=0
Współrzędne rzutu prostokątnego punktu P(p
x,p
y) na prostą −2x+3y−5=0
Złożenie:
| | 9*px+6*py−10 | | 6*px+4*py+15 | |
P◯P(px,py)=P( |
| , |
| )= |
| | 13 | | 13 | |
=.. dokończ na kartce, bo straszne piętrusy wychodzą
| | 9*px+6*py−10 | | 6*px+4*py+15 | |
=( |
| , |
| )=P(px,py) |
| | 13 | | 13 | |
Geometryczne uzasadnienie :?
Obrazem punktu P jest punkt P'∊m, obrazem punktu P'∊m w rzucie na prosta m jest ten sam punkt.
9 lis 16:56
zadanie: dziekuje
9 lis 17:14
Mila:
9 lis 19:22