Permutacje
Piotr 10: Przy okrągłym stole ustawiono 5 krzeseł. Na ile sposobów może usiąść 5 osób przy tym stole?
Proszę o pomoc z wytłumaczeniem
5 lis 15:12
Saizou : P5=5!=120
bo
−pierwszą osobę możemy posadzić na 1 z 5 krzeseł
− drugą na 1 z4 krzeseł
− trzecią na 1 z 3 krzeseł
− czwartą na 1 z 2 krzeseł
− piątą na 1 z 1 krzesła
5 lis 15:17
Piotr 10: W odpowiedzi mam tak:
5!=120 ( uwzględniamy również miejsca zajmowane przez osoby przy okrągłym stole)
4!=24 ( uwzględniamy tylko rozmieszczenie osób względem siebie)
Nie rozumiem tych odpowiedzi
5 lis 15:20
Saizou : a to nie wiem, ja bym zrobił to tak jak napisałem powyżej, jeśli dobre rozumiem
5 lis 15:25
Piotr 10:

Cyfry 0,1,2,3,4,5,6 ustawmy losowo tworząc ciąg i potraktujmy go jako liczbę siedmiocyfrową
której pierwszą cyfrą nie może być 0. Ile jest możliwych takich ustawień, w których otrzymamy
liczbę siedmiocyfrową parzystą ?
Ostatnia cyfra musi być postaci {0;2;4;6} ,a więc 4 sposoby
Pierwsza cyfra 5 sposobów
Druga cyfra 5 sposobów
trzecia cyfra 4 sposoby
czwarta cyfra 3 sposoby
piata cyfra 2 sposoby
szósta cyfra 1 sposób
4*5*5!=2400
co robię źle ?
5 lis 15:28
Saizou : zakładam że liczby mogą się powtarzać!
− czyli ostatnia (siódma) cyfra musi być {0,2,4,6} czyli 4 sposoby
−na pierwszym miejscy nie może być 0, czyli mamy {1,2,3,4,5,6} czyli 6 sposobów
− na drugim może być liczba ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6} czyli 7 sposobów
− na trzecim {0,1,2,3,4,5,6,} 7 sposobów
− na czwartym {0,1,2,3,4,5,6} 7 sposobów
− na piątym {0,1,2,3,4,5,6} 7 sposobów
− na szóstym {0,1,2,3,4,5,6} 7 sposobów
zatem
6*7*7*7*7*7*4=6*75*4
5 lis 15:35
Piotr 10: W odpowiedzi jest wynik: 6!+3*5*5!=2520
5 lis 15:36
irena_1:
Wracam do posadzenia osób przy stole
− jeśli ważne jest, na którym krześle siedzi każda z osób, to takich usadzeń jest 5! (patrz
wyjaśnienie Sazou)
− jeśli ważne jest, kto siedzi koło kogo, to wszystkie ustawienia 5! trzeba podzielić przez 5
(bo identyczne są usadzenia 12345, 23451, 34512, 45123, 51234 i podobnie− inne).
5 lis 15:42
Saizou :
liczby nie mogą się powtarzać
− 7 cyfra załóżmy że ostatnia to 0 czyli mamy 1 sposób
− 1 cyfra liczby nie mają się powtarzać zatem mamy 6 opcji
− 2 cyfra 5 sposobów
− 3 cyfra 4 sposoby
− 4 cyfra 3 sposoby
− 5 cyfra 2 sposoby
− 6 cyfra 1 sposób
gdy na
− 7 miejscy jest liczba ze zbioru {2,4,6} 3 sposoby
− 1 cyfra 5 sposoby (bo bez 0 i ostatniej cyfry)
− 2 cyfra 5 sposoby (bo tu już może być 0)
− 3 cyfra 4 sposoby
− 4 cyfra 3 sposoby
− 5 cyfra 2 sposoby
− cyfra 1 sposób
ilość liczb:
1*6!+3*5*5!
tak mi się wydaje
5 lis 15:42
Piotr 10: Właśnie Saizou tak kombinowałem, że z tym zerem coś trzeba zrobić
5 lis 15:44
irena_1:
Jeśli pierwszą jest 1, 3 lub 5, to na końcu musi być 0, 2, 4 lub 6. Pozostałe 5 lokujemy
dowolnie w środku.
Mamy tutaj
3*4*5!
Jeśli pierwsza to 2, 4 lub 6, to ostatnią może być jedna z trzech pozostałych parzystych, a
pozostałe 5 ustawiamy w środku dowolnie.
Mamy tutaj
3*3*5!
W sumie:
3*4*5!+3*3*5!=21*5!=21*120=2520
5 lis 15:49
Piotr 10: dziękuję
5 lis 16:00
Mila:

ZAdanie 1)
1,2,3,4,5 numery krzeseł
A,B,C,D,E osoby
a) Jeżeli bierzemy pod uwagę numery krzeseł na których siedzą te osoby, to te dwa ustawienia
osób są różne.
5 osób można posadzić na 5! sposobów.
b) jeżeli nie bierzemy pod wagę numerów krzeseł lecz tylko kto siedzi obok ,
to te dwa ustawienia są jednakowe.
możesz sobie dorysować następne przesunięcie, będzie ich 5
5 lis 18:02
Mila:
To ja już nie przeszkadzam.
5 lis 18:03
Piotr 10: Mila mam pytanie
Mam temat ''Wariacje'', i czy w tym temacie mogę wykorzystywać permutację?, np.
Oblicz, ile róźnych liczb czterocyfrowych parzystych, w których wszystkie cyfry są różne, można
utworzyć z cyfr 1,2,3,4,5,6,7 ?
Ostatnia cyfra musi być postaci {2,4,6}
Pierwsza cyfra na 6 sposobów...
Druga cyfra 5 sposobów
Trzecia cyfra 4 sposoby
więc:
6*5*4*3=360
5 lis 18:05
Piotr 10: A i mam jeszcze pytanie jedne jeśli z tym zadaniem(chodzi mi o okrągły stół) podałbym tylko
jedną odpowiedź 5!=120 to był dostał maksymalną liczbę punktów czy nie ?
5 lis 18:13
Saizou : oczywiście że można wykorzystać permutacje i wynik też dobry (ja nie widzę błędu)
5 lis 18:13
Piotr 10: Ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych nieparzystych?
ostatnia cyfra jest w postaci {1;3;5;7;9} 5 sposobów
pierwsza druga trzecia i czwarta 9 sposobów
94*5=32805 i tu wynik nie zgadza mi się
co robię źle ?
5 lis 18:18
Saizou :
1− cyfra {1,2,3,..8,9} czyli 9 sp.
2− cyfra {0,1,2,...8,9} czyli 10 sp.
3− cyfra {0,1,2...8,9} czyli 10 sp.
4− cyfra {1,3,5,7,9} czyli 5 sp.
9*10*10*5
5 lis 18:22
Piotr 10: Ok, o tym zerze zapomniałem, wynik się zgadza dzięki
5 lis 18:23
Saizou : zresztą jak nie byłeś tego pewien to mogłeś to zrobić z ciągów
5 lis 18:27
Piotr 10: A faktycznie, ale wolę tą kombinatorykę trochę ogarnąć, bo średnio ogarniam
5 lis 18:31
Saizou :
t
ę kombinatoryk
ę
ale na maturze lepiej korzystać z bardziej pewnego źródła

ale też trzeba umieć kombinatorykę
5 lis 18:32
Piotr 10: Ja dyslektyk haha

Wg mnie najgorszy to dział jest
5 lis 18:34
Saizou : to co kilkanaście lat temu nie była wszelakiego rodzaju dys−.... i wszyscy, który chcieli,
dawali jakoś radę
5 lis 18:36
Piotr 10: No ale napisać ''tą'' a nie ''tę'' to chyba nie jakiś duży błąd. Jeżeli ktoś napisze np.
''bende'', ''rzycie'' to można dopiero to uznać za duży błąd.
A w sumie to ja się nie znam na takich sprawach
5 lis 18:39
Saizou : Twoje przykłady to raczej błędu ortograficzne, a tą książkę to przykład błędu językowego,
bo to haczy o deklinację zaimka wskazującego to
5 lis 18:42
Piotr 10: Spoko, ''deklinacja''

. Mi to słowo się kojarzy jedynie z fizyką ; )
5 lis 18:45
Saizou : *błędy (literówka, często mi się zdarzają gdy piszę na komputerze)
5 lis 18:45
Saizou : wolę określenie
zboczenie magnetyczne
5 lis 18:46
Piotr 10: Haha

. Idź z tym magnetyzmem, nie lubię tego działu
5 lis 18:46
Saizou : a ja całej fizyki, ale to szkopuł
5 lis 18:48