Oblicz prawdopodobieństwo
aa13: Każda z cyfr 1, 2, 3, 4, 5 namalowana jest na innym z pięciu klocków. Dziecko bawiąc się tymi
klockami ustawiło je obok siebie, tworząc liczbę pięciocyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że dziecko utworzyło liczbę podzielną przez:
a) 2
b) 3
c) 5
d) 9
5 lis 14:43
irena_1:
Wszystkich ustawień jest tutaj 5!
a)
Ostatnią cyfrą musi być 2 lub 4. Takich liczb jest 2*4!
b)
1+2+3+4+5=15.
Suma cyfr każdej takiej liczby jest równa 15, więc każda z liczb dzieli się przez 3.
Jest to zdarzenie pewne
P(B)=1
c)
Ostatnią cyfrą musi być 5. Takich liczb jest 4!
d)
Suma cyfr każdej takiej liczby jest równa 15. Żadna z tych liczb nie dzieli się więc przez 9.
Jest to zdarzenie niemożliwe
P(D)=0
5 lis 15:03
aa13: Dzięki za odpowiedź. Wytłumaczyłabyś mi skąd biorą się te silnie?
5 lis 15:07
irena_1:
To ilość przestawień (permutacji).
Ilość przestawień (ustawień w szereg) pięciu klocków jest 5! (na pierwszym miejscu masz 5
klocków do wyboru, na drugim− 4 pozostałe, na trzecim− 3, na drugim− 2 i na końcu zostanie
jeden).
Takich ustawień jest więc 5*4*3*2*1=5!
W a)
− jeśli na końcu weźmiesz 2, to pozostałe 4 klocki ustawiasz dowolnie na 4! sposobów
− jeśli na końcu weźmiesz 4, to podobnie.
Masz więc 4!+4!=2*4!
5 lis 15:12
aa13: Dzieki!
5 lis 15:25