| tg x+tg y | ||
a) | =tg x*tg y | |
| ctg x+ctg y |
| sinx | 1 | |||
c) ctgx+ | = | |||
| 1+cosx | sinx |
| tgx+tgy | tgx+tgy | |||
L= | = | = | ||
| ctgx+ctgy | 1tgx+1tgy |
| tgx+tgy | ||
= | = | |
| tgx+tgytgx*tgy |
| sinx | cosx | sinx | ||||
ctgx+ | = | + | = | |||
| 1+cosx | sinx | 1+cosx |
| cosx+cos2x+sin2x | ||
= | = | |
| sinx(1+cosx) |
| cosx+1 | 1 | |||
= | = | |||
| sinx(1+cosx) | sinx |
| sinx(1−cosx) | cosx | sinx(1−cosx) | ||||
c) L= ctgx+ | = | + | = | |||
| 1−cos2x | sinx | sin2x |
| cosx | 1−cosx | cosx+1−cosx | 1 | |||||
= | + | = | = | = P. ... | ||||
| sinx | sinx | sinx | sinx |
nie widziałem tego wcześniej, a w pierwszym
sie zaplątałem rozpisując tg w sin/cos...
dziękuję ślicznie za pomoc!