Proste prostopadłe
Makaron: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do prostej l:
A = (2,−5,3)
5 lis 14:14
pigor: .... , np. tak :
masz wektory : u=
[3,−2,1] i v= [3−2,−2+5, 1−3]=
[1,3,−2] , więc
policz sobie ich iloczyn wektorowy : [A,B,C]= ... = [1,7,11] (jak się nie walnąłem)
| | x−2 | | y+5 | | z−3 | |
a wtedy k ⊥ l : |
| = |
| = |
| − szukana postać kanoniczna, |
| | 1 | | 7 | | 11 | |
lub którą bardzo lubię
(x,y,z)= (t+2,7t−5, 11t+3) − parametryczna . ...
5 lis 14:30
Makaron: skąd wektor v?
5 lis 14:32
Makaron: od współrzędnych wektora odejmujesz współrzędne punktu?
5 lis 14:33
pigor: ..., no jasne

.
5 lis 14:39
Makaron: nie rozumiem tego
5 lis 14:40
Makaron: jak coś to chyba chodziło Ci o wektor [−5−2,0−5,1−3] = [−7, −5, −2]
5 lis 14:45
pigor: ...przepraszam, no jasne

o to mi chodziło ; znikam
5 lis 14:49
Makaron: no ale właśnie o to chodzi, ze nie jest napisane czy te proste mają punkt wspólny, ja myślę, że
nie, dlatego sprawa się komplikuje
Proszę inne osoby o pomoc.
5 lis 15:28
pigor: ... masz rację nie sprawdziłem tego , no to inaczej np. tak :
1) π: 3(x−2)−2(y+5)+1(z−3)= 0 ⇔ 3x−2y+z−19= 0 − równanie płaszczyzny π ⊥ l
przez punkt A ;
2) teraz prosta l : (*)(x,y,z)= (3t−5,−2t,t+1) w postaci parametrycznej przebija te płaszczyznę
w (x,y,z) takim, że 3(3t−5)−2(−2t)+(t+1)−19= 0 ⇔ 9t+4t+t= 19+15−1 ⇔ 14t= 34 ⇔
⇔ t=
177 , oj

brzydkie t , to podstaw je do (*) i masz drugi punkt szukanej prostej,
a więc i wektor kierunkowy tej prostej a więc i jej równanie , co

. ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
miało już mnie nie być , ale teraz to naprawdę znikam i ... przepraszam
5 lis 15:51
Makaron: kolega pigor znowu niestety mi nie pomógł... punkt przebicia płaszczyzny π i prostej l to punkt
należący nadal do prostej l, a więc jest to niepotrzebna robota. chodzi o to, że szukana
prosta ma być prostopadła do prostej l ale nie mająca z nią punktu wspólnego.
Proszę o pomoc po raz kolejny inne osoby lub wytknięcie mi błędu jeżeli moje rozumowanie jest
złe.
5 lis 16:41
Makaron: podbijam
5 lis 17:26
Makaron: nikt
5 lis 18:21
Makaron: ehhh...
5 lis 20:07
pigor: ..., Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt
| | x+5 | | y | | z−1 | |
A=(2,−5,3) i prostopadłej do prostej l : |
| = |
| = |
| . |
| | 3 | | −2 | | 1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., no to jeszcze raz ja, poprawiając tylko mój pierwszy post z godziny 14;30,
otóż,
u=[3,−2,1] − wektor kierunkowy prostej l, a punkt P=(−5,0,1)∊l, to
wektor
PA= [2+7,−5−0,3−1]=
[7,−5,2] , a wtedy wektor normalny płaszczyzny
rozpiętej na nich n= u x PA= [3,−2,1] x [7,−5,2] =
[1,1,−1] = v] − zarazem
wektor kierunkowy szukanej prostej przez punkt A=(2,−5,3), a więc
| | x−2 | | y+5 | | z−3 | |
p : |
| = |
| = |
| ⇔ x−2= y+5= 3−z ⇔(x,y,z)= (t+2, t−5, 3−t)− |
| | 1 | | 1 | | −1 | |
− szukane
równanie prostej p ⊥ l skośnych (nie leżących w jednej płaszczyźnie)
6 lis 14:57
pigor: ... , skośność możesz potwierdzić licząc sobie wyznacznik wektorów
| 1 1 −1 |
| 3 −2 1 | = 11≠ 0 (jego zerowanie oznaczałoby, że proste k i l przecinają się,
| 7 −5 2 | czyli leżą w jednej płaszczyźnie) .
6 lis 15:07
AS:
Punkt A(2,−5,3)
Równanie prostej: x = −5 + 3*t , y = −2*t , z = 1 + t
Na prostej danej obieram dowolny punkt B(x,y,z) i badam
kiedy odległość AB = d będzie najmniejsza.
d
2 = (7 − 3*t)
2 + (−5 + 2*t)
2 + (2 − t)
2
Pochodną obliczam ekstremum
(d
2)' = −6*(7 − 3*t) + 4*(−5 + 2*t) − 2*(2 − t) = 0
Punkt B ma współrzędne
x = −5 + 3*33/14 , y = −2*33/14 , z = 1 + 33/14
Teraz wystarczy napisać równanie prostej przez punkty A i B.
6 lis 16:33