Obilcz pochodną
Kaytek: Bardzo proszę o pomoc. Mam problem z tymi trzema zadaniami z pochodnych, mam do nich
rozwiązania ale za nic wyniki nie chcą mi się z nimi zgodzić.
| | √x | | √x | |
a) y= |
| wynik według książki y'= |
| |
| | 1+ √x | | 2(√x+x)2 | |
b) y= sin
2x + sinx
2 wynik według książki y'= sin2x + 2x * cosx
2
| | x | | 1 | |
c) y= arcsin |
| wynik według książki y'= |
| |
| | √1+x2 | | 1+x2 | |
5 lis 13:41
5-latek: to pokazujemy jak liczymy np a)
5 lis 13:46
irena_1:
a)
Licznik w pochodnej:
| 1+√x | | √x | | 1+√x−√x | | 1 | | √x | |
| − |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2√x | | 2√x | | 2√x | | 2√x | | 2x | |
Stąd:
| | √x | | √x | | √x | |
y'= |
| = |
| = |
| |
| | 2x(1+√x)2 | | 2(√x)2(1+√x)2 | | 2(√x+x)2 | |
5 lis 13:49
irena_1:
(sin2x)'=2sinx cosx=sin2x
(sinx2)'=cosx2*2x=2x*cosx2
y'=sin2x+2x*cosx2
5 lis 13:50
irena_1:
Pochodna wnętrza
− licznik:
| | 2x | | 1+x2−x2 | | 1 | |
√1+x2−x* |
| = |
| = |
| |
| | 2√1+x2 | | √1+x2 | | √1+x2 | |
− mianownik
1+x
2
| | x | | 1 | | 1 | |
(arc sin |
| )'= |
| * |
| = |
| | √1+x2 | | √1+x2*(1+x2) | | | |
| | 1 | | √1+x2 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | √1+x2*(1+x2) | | 1+x2−x2 | | 1+x2 | |
5 lis 14:02
Kaytek: Dziękuję bardzo za pomoc.
5 lis 14:10