wykaż że
bob: log45+log54>log56+log65
5 lis 11:30
pigor: ... , spróbuję może tak : z własności funkcji logarytmicznej
wszystkie logarytmy w danej nierówności mają wartości dodatnie,
z równoważności przekształceń mam kolejno :
log45+log54 > log56+log65 ⇔
| | 1 | | 1 | |
⇔ |
| +log54 > log56+ |
| /* log54log56 >0 ⇔ |
| | log54 | | log56 | |
⇔ log
56+log
254log
56 > log
256log
54+log
54 ⇔
⇔ log
56−log
54 + log
54log
56 (log
54−log
56) > 0 ⇔
⇔ (log
56−log
54) (1−log
54log
56) ⇔ log
564 (1− log
54log
56) > 0 ⇔
⇔ log
51,5 (1− log
54log
56) > 0 /:log
51,5 >0 ⇔ 1− log
54log
56) > 0 ⇔
⇔
log54log56) <1 c.n.w. ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
choć te ostatnią nierówność trzeba jeszcze jakoś zgrabnie uzasadnić, a tak
w ogóle wydaje mi się to wszystko za . ...

długie
5 lis 13:54
pigor: ... , przepraszam tam powyżej pisałem online i nie mam zwyczaju
sprawdzać − oj ten edytor

, a teraz dopiero widzę, ze "zjadłem" np. >0
w trzeciej linijce od końca i dalej nie będę szukał.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
a co do uzasadnienia ostatniej nierówności
log54log56 <1 już wpadłem
na pomysł, ale poczekam . ...

na innych,
5 lis 14:11
pigor: ..., kurcze, oczywiście miało być
log54 log56 <1 ; cóż , czas zniknąć z forum . ...
5 lis 14:16
pigor: ..., no to dowód np. taki : z nierówności g ≤ a
√log54 log56 <
12 (log
54+log
5) /
2 ⇒ log
54 log5
6 <
14 log
2524 <
<
14 log
2525 =
14 log
255
2 =
14*4log
255 = 1*1
2 = 1 c.n.w. . ...
5 lis 23:37