podane jest, że tworzaca stozka wynosi 15 a promien tego stożka jest 1/2 jego h
kate: Mam do wyliczenia pole stożka i kuli w niego wpisanej
Proszę o pomoc, nie wiem czy dobrze to wyliczam, wyszło mi, że promień to 5 a wysokość 10
skoro tworzaca ma 15 a promien to połowa wysokości, wyliczyłam to z pitagorasa, całe pole
wyszło mi 100 πcm2 a pole kuli wyszło mi w ułamku ale nie wiem czy to dobrze licze
5 lis 10:52
wredulus_pospolitus:
a byś chociaż rysunek zrobiła tutaj
5 lis 10:57
wredulus_pospolitus:
a skąd mamy wiedzieć jakie są dane 'wejściowe'
5 lis 10:57
Bizon:
... to jakiś ciekawy ten Pitagoras w Twoim wykonaniu −
5 lis 10:58
kate: Tworząca stożka ma długość 15 a promień tego stożka jest równy 1/2 jego wysokości. Oblicz pole
powierzchni całkowitej stożka oraz pole kuli wpisanej w ten stożek. To jest całe zadanie
5 lis 11:06
irena_1:

l=15
H=2r
(2r)
2+r
2=l
2
4r
2+r
2=225
5r
2=225
r
2=45
r=3
√5
H=6
√5
k=H−R
15R=90−3
√5R
5R−
√5R=30
R(5−
√5)=30
R(25−5)=30(5+
√5)
P
s=πr
2+πrl=45π+45
√5π=45π(
√5+1)
| | 9(25+5+10√5) | | 9*10(3+√5) | | 45(3+√5) | |
Pk=4πR2=4π* |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
5 lis 11:07
kate:
5 lis 11:14
kate: Dziekuje
5 lis 11:17