zbadaj funkcję
zzzzzzz: | | x−1 | |
Mam do zbadania funkcję |
| tzn.: |
| | x+1 | |
−wyznaczyć dziedzinę funkcji
−parzystość i nieparzystość
−punkty przecięcia wykresu z osiami współrzędnych
−granice funkcji na krańcach dziedziny
−asymptoty pionową i ukośną
−przedziały monotoniczności funkcji
−ekstrema funkcji
−przedziały wypukłości, wklęsłości oraz punkty przegięcia wykresu
Kto coś będzie wiedział proszę o rozwiązanie.
5 lis 10:46
Bizon:
... przecież masz wypisany cały schemat ... i do dzieła −
5 lis 10:50
5-latek: Nawet dziedziny nie potrafisz wyznaczyc ?
5 lis 10:50
zzzzzzz: wiem ze mam schemat ale nie wiem jak się za to zabrać

a dziedzinę już mam
5 lis 10:52
Bizon:
... najlepiej od początku ... od książki −
5 lis 10:53
zzzzzzz: sądziłam, że ta strona ma pomagać
5 lis 10:54
Bizon:
co to punkty przecięcia z osiami

?
z osią 0x ... czyli y=0
z osią 0y ... czyli x=0 i licz
Co to jest parzystość funkcji i jak ją sprawdzamy ... podstawiaj i licz
Albo napisz szczerze ... ludziska ... zróbcie to za mnie −
5 lis 10:56
zzzzzzz: napisałam, że proszę o rozwiązanie bo mam każde działanie zaczęte ale zatrzymuje się bo nie
wiem co dalej
5 lis 10:57
wredulus_pospolitus:
to w takim razie napisz nam co masz i na czym się zatrzymujesz
pomożemy
5 lis 10:58
wredulus_pospolitus:
ale nie oczekuj że ktoś za Ciebie zrobi całą robotę, a Ty jedynie przepiszesz −−− i się nie
obruszaj ... bo właśnie wygląda to tak jakbyś chciał gotowca
Ps. nawet na wyznaczeniu dziedziny się zacinasz ?
5 lis 10:59
wredulus_pospolitus:
ach masz

.... to jaka jest dziedzina
5 lis 10:59
zzzzzzz: to, że ktoś czegoś nie umie nie znaczy, że należy mu cisnąć..
5 lis 11:00
zzzzzzz: napisałam, że dziedzinę już mam
5 lis 11:00
zzzzzzz: | | −x−1 | |
parzystość mam f(−x)= |
| |
| | −x+1 | |
5 lis 11:01
zzzzzzz: D=R/{−1}
5 lis 11:02
zzzzzzz: dzięki za pomoc..
5 lis 11:13