Oblicz iloraz ciągu geometrycznego
john2: Witam. Ciągi geometryczne − Pytanie do zadania
https://matematykaszkolna.pl/strona/3046.html
Czy q = 1 faktycznie powinno być odpowiedzią, jeśli nie należy do dziedziny wzoru
Wiem, że jest od tego wzór S
n = a
1 * n, ale tutaj z niego nie korzystamy.
5 lis 09:59
Janek191:
Moim zdaniem q nie może być równe 1.
Gdyby q = 1 , to a1 = a2 = a3 = ... = an = a
czyli S14 = 14 a S7 = 7a
zatem
S14 ≠ 5*S7 = 5*7a = 35 a
5 lis 10:09
Janek191:
Moim zdaniem q nie może być równe 1.
Gdyby q = 1 , to a1 = a2 = a3 = ... = an = a
czyli S14 = 14 a S7 = 7a
zatem
S14 ≠ 5*S7 = 5*7a = 35 a
5 lis 10:09
john2: Nie pomyślałbym, żeby to tak sprawdzić. Dzięki.
5 lis 10:15
Bizon:
... musiałby to być specyficzny "ciąg"
a1=0 q=1
Jeśli 0,0,0,0,...,0 uznać za ciąg
5 lis 10:23