matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
problem z całką
micz:
Jak policzyć tą całkę ∫
(
√
x
−x
2
)
(x+2)
dx
5 lis 09:17
ZKS:
Dla ułatwienia liczenia można podstawić za
dx
√
x
= t ⇒
= dt
2
√
x
t − t
4
t
2
− t
5
∫
* 2tdt = 2 ∫
dt =
t
2
+ 2
t
2
+ 2
2(2t + 1)
2 ∫ (−t
3
+ 2t + 1 −
)dt
t
2
+ 2
Dokończ.
5 lis 09:27