Dziedzina
Kroks: Wyznacz dziedzinę funkcji :
y=arccos√−3
Proszę o pomoc!
5 lis 08:59
wredulus_pospolitus:
ale tutaj nie ma żadnej dziedziny
dana funkcja nie istnieje bo √−3 w zbiorze liczb rzeczywistych nie istnieje
a nawet gdyby istniał to ... to co napisałeś jest funkcją stałą typu f(x) = c
5 lis 10:41
Kroks: O kurcze, nie dopisałem x pod pierwiastkiem...
Ma być y=arccos√−3x
5 lis 10:47
wredulus_pospolitus:
no to tak:
1) −3x ≥0 (bo pod pierwiastkiem drugiego stopnia nie może być liczba ujemna)
2) √−3x ∊ <−1;1> (bo taka jest dziedzina arccos x)
i rozwiązujesz
5 lis 10:56
Kroks: W sumie do tego sam doszedłem, ale problem mam w tym miejscu:
−1≤√−3x≤1 | potęguje
1≤−3x≤1 |:−3
−13≥x≥−13
Wydaje mi się że coś tu robię źle...
5 lis 11:01
Kroks: No i nie wiem co dalej... z tego wychodzi ze D: (0,∞).
5 lis 11:16