wszystkie
student: log 2 x+log 8 x=8
2x≤√9−x2
4 lis 23:47
Eta:
Wróć "student" do liceum
4 lis 23:48
student: Jestem na pierwszym roku i ciężko mi sie jest przestawić od razu w pierwszym miesiacu....
4 lis 23:50
student: w tym drugim nie można podnieść do kwadratu ...
4 lis 23:51
Janek191:
log
2 x + log
8 x = 8 ; x > 0
log
2 x + log
23 x = 8
log
2 x + log
2 x
13 = 8
log
2 ( x*x
13) = 8
log
2 x
43 = 8
x
43 = 2
8
( x
43)
34 = ( 2
8)
34
x = 2
6 = 64
==========
5 lis 06:45
irena_1:
2x ≤
√9−x2
x∊<−3; 3>
Jeśli x∊<−3; 0>, to nierówność jest prawdziwa dla każdej liczby tego przedziału (bo wartość
pierwiastka jest liczbą nieujemną, a lewa strona ma wartość niedodatnią)
Dla x=3 nierówność nie jest spełniona
Jeśli x∊(0; 3), to obie strony nierówności są liczbami dodatnimi. Czyli dana nierówność jest
równoważna nierówności
4x
2≤9−x
2
5x
2≤9
5 lis 07:01