A.Kiełbasa
Radek: Za długa regułka żeby ją tu pisać

Jeśli ktoś posiada ten zbiór i były tak miły i dał podpowiedź do zadania 378/str 76 pod a)
b) zrobiłem
Δ=5
2−4*6=1
(A+B)x+2A+3B=x+1
A=1−b
2(1−B)+3b=1
2−2B+3B=1
B=−1
A=2
4 lis 23:35
Piotr 10: a) A=3 , B=3
b) A=−1, B=2
4 lis 23:40
Radek: To co mam źle ?
4 lis 23:43
Radek:
Dzięki już sobie poradziłem
4 lis 23:53
Radek: Czemu w przykładzie b ) A=−1 B=2 nie może być na odwrót ?
5 lis 00:06
Mila:
Dobrze obliczyłeś, źle zpisałeś ostatnią linijkę.
Ma być:
| | 2 | | 1 | |
= |
| − |
| po sprowadzeniu do wspólnego |
| | x+3 | | x+2 | |
Jeśli zapiszesz:
| A | | B | |
| + |
| = wtedy A=−1, B=2 |
| x+2 | | x+3 | |
5 lis 00:30
Radek:
| | 3x4−12 | |
Podaj zbiór wartości funkcji f(x)= |
| |
| | x2−2 | |
D=R\{−
√2,
√2}
f(x)=3x
2−6
Więc ZW=<6,
∞>
a w odpowiedzi ZW=<6
∞) /{12} ? skąd ta 12 się tam wzięła ?,
5 lis 18:42
Piotr 10: f(x)=3x
2+6 ; )
Wstaw w miejsce iksa
√2 i −
√2
5 lis 18:49
Radek: 12
5 lis 18:52
Mila:

f(x)=3(x
2+2) dziedzina jest R\{−
√2,
√2)
f(
√2)=3*(
√2)
2+2)=12
f(−
√2)=3*(−
√2)
2+2)=12
12∉do zbioru wartości funkcji( rozważamy funkcję przed przekształceniem.)
Z
w=<6,12)∪(12,
∞)
5 lis 18:59
Radek:
Czyli należy podstawić argumenty które nie należą do dziedziny i zobaczyć jakie wartości dla
tych argumentów przyjmuje funkcja ?
5 lis 19:05
Mila:
Nie zawsze to jest konieczne, tutaj √2 i (−√2 ) należy do dziedziny funkcji
f(x)=3(x2+2)
i trzeba to zrobic.
Może też tak być, że argumenty nie należą do dziedziny tej drugiej funkcji, to nie da się
obliczyc wartości.
Trzeba uważać.
5 lis 19:11
Radek:
Po porostu patrzeć na wyjściową funkcję ?
5 lis 19:12
Mila:
Tak. W zadaniach z treścią też, jeśli wykorzystujemy wiadomości związane z funkcjami.
5 lis 19:14
Radek: A można prosić jakiś przykład ?
5 lis 19:22
Mila:
Znajdę , to napiszę.
5 lis 19:27
Mila:
Spróbuj rozwiązywać arkusze maturalne, abyś miał przegląd działów.
5 lis 19:28
Radek:
Na razie robię z Andrzeja Kiełbasy

a w arkuszach z poziomu podstawowego i roz nie spotkałem
się z takim czymś , przeważnie wyznacz dziedzinę funkcji
5 lis 19:31
5 lis 19:33
Radek:
Dziękuję zrobię ją jutro pod wieczór
5 lis 19:42