różne
student: cos(−17/6π)=
to nie wiem
log1/3 (81√3)=x
więc x=−4,5?
(3−√13)3−(3+√13)3=...
=−80√13?
Proszę o sprawdzenie i pomoc
4 lis 23:27
student: ?
4 lis 23:39
student: pomoże ktoś?
5 lis 00:05
krystek: | | 1 | |
cos(−α)=cosα stąd cos(3π− |
| π)=cos(2π+(π−1/6π))=−cos1/6π= |
| | 6 | |
5 lis 00:44
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
log13 81√3 = x ⇔ ( |
| )x = 81√3 ⇔ ( |
| )x = 34*312⇔ |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
⇔ ( |
| )x = 34,5 ⇔ ( |
| )x = ( |
| )−4,5 ⇔ x = − 4,5 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
5 lis 06:30
5-latek: wiec tak (3−√13)3−(3+√13)3 albo korzystasz ze wzorow (a+b)3 i (a−b)3
lub z ewzoru a3−b3= (a−b)(a2+ab+b2) gdzie a=(3−√13) i b=(3+√13)
5 lis 10:29