matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg
qaz:
4(log2cosx)
2
+ log2cos
2
x <2
7 paź 21:44
stsa:
π
π
zał. cosx>0 czyli x∊(−
+2kπ;
+2kπ)
2
2
4(log
2
cosx)
2
+2log
2
cosx−2<0 niech log
2
cosx=t wtedy 4t
2
+2t−2<0 Δ=36
√
Δ
=6 t
1
=−1
1
t
2
=
2
1
t∊<−1;
>
2
wtedy
1
log
2
cosx>−1 i log
2
cosx<
2
log
2
cosx>log
2
2
−1
i log
2
cosx<log
2
√
2
1
cosx>
i cosx<
√
2
2
π
π
x∊<−
+2kπ;
+2kπ>
3
3
7 paź 21:55
qaz:
dzieki
7 paź 22:20