ermodynamika
Ania: proszę o pomoc w zadaniu. Nie mam pojęcia jak się za niego zabrać.G = 0,1 kg azotu podlega
trzem przemianom tworzącym obieg prawobieżny: 1−2 izobaryczna ekspansja, 2−3 adiabatyczne
rozprężanie, 3−1 izotermiczne sprężanie. Parametry stanu czynnika wynoszą: V2 = 15 dm3, V3 =
150 dm3, t2 = 627°C, p1 = 18 bar. Praca absolutna przemiany 1−2 L1−2 = 16,2 kJ.Oblicz
pozostałe parametry w punktach charakterystycznych obiegu, ilość ciepła wymienianego w
poszczególnych przemianach oraz sprawność obiegu.
4 lis 23:11