.
MM: Oblicz:
3√−2i+1
3√i
4√2+i
Ktoś coś podpowie?
4 lis 22:52
sushi_ gg6397228:
zapis zobie
z3= 1−2i
z=a+bi
podniesc do potegi i porownac odpowiednie liczby
to samo z reszta
4 lis 22:58
MM: ok
ale w pewnym przykładzie dochodze do takiego ukladu rownan
a3 − 3ab2 = −1
3a2b−b3 = 1
Jak to zrobić ?
4 lis 23:06
sushi_ gg6397228:
z tego wynika, ze liczba z3= −1 +i
a taka liczbe nalezy policzyć tradycyjne ze wzoru na "n−ty pierwiastek" liczby zespolonej
|Z|= √2
kat wychodzi wielokrotnosc 45 stopni
4 lis 23:12