4 lis 22:44
mati: ?
4 lis 22:57
MQ: n→1
−
4 lis 23:12
mati: tak
4 lis 23:13
MQ: n
4 lis 23:13
mati: x
4 lis 23:14
MQ: x→1
− oznacza, że x<1, a to oznacza, że:
| | |x−1| | |
limx→1− |
| =limx→1−−1=−1 |
| | x−1 | |
4 lis 23:17
Sławek: można to trochę inaczej zrobić, granica funkcji dąży do −1 więc wystarczy podstawić wiemy że
| | −(−1−1) | | 2 | |
wartość bezwzględna | x−1| to x>0 lub −x<0 czyli |
| = |
| =−1 |
| | −1−1 | | −2 | |
4 lis 23:30
MQ: Jakie podstawić

x→1
− oznacza granicę lewostronną w 1, a nie w −1, więc jakie "podstawić"
4 lis 23:33
Sławek: o faktycznie masz rację
4 lis 23:39