Płaszczyzna pozioma
Niczek: Na poziomej płaszczyźnie znajdują się dwa klocki połączone nicią. Masy klocków wynoszą
odpowiednio m1=0,3kg i m2=0,2kg. Współczynnik tarcia klocków o podłoże jest dla obu
klocków jednakowy i wynosi =0,1. Na klocek m2 działa siła F=5N. Obliczyć przyspieszenie
układu oraz siłę, jaką klocek o masie m1 działa na drugi klocek (siłę naprężenie nici). Przyjąć
g=9,81 m/s2.
4 lis 22:38
daras: II zasada dynamiki
Fw=(m1+m2)a
jak juz obliczysz przyspieszenie, to potem zajmij sie tylko klockiem m1, on tez porusza sie z
tym przyspieszeniem
4 lis 23:01