wielokat wypukly
tola: Wieloktąt wypukły ma o 75 wiecęj przekątnych niż boków. Ile boków ma ten wielokąt?
4 lis 22:32
sushi_ gg6397228:
wzor na ilosc przekatnych to ...
4 lis 22:42
Eta:
To 15−kąt
4 lis 22:45
tola: nie rozumiem
4 lis 23:15
tola: jak to podstawić do wzoru p=n(n−3)/2
4 lis 23:15
sushi_ gg6397228:
czytasz tresc zadania: przekatnych jest o 75 wiecej niz bokow( wierzchołkow)
wiec
p− n= 75 i mamy f. kwadratowa, zalzoenia n>0, liczymy Δ, n1 −−> tylko dodatnie
4 lis 23:17
Eta:
| n(n−3) | |
| −−− liczba przekątnych tego wielokąta |
| 2 | |
n −− liczba boków
rozwiąż to równanie , otrzymasz n= 15
| | 15*(15−3) | |
sprawdzenie : |
| = 15*6= 90 przekątnych |
| | 2 | |
to 90−15 = 75
4 lis 23:18
Saizou : | | n(n−3) | |
ilość przekątnych wielokąta n−kątnego wyraża się wzorem d= |
| |
| | 2 | |
zatem
n
2−3n=2n+150
n
2−5n−150=0
(n−15)(n+10)=0
n=15 n=−10 i n≥3 i n∊N
zatem odp to 15−kąt
4 lis 23:19
sushi_ gg6397228:
ale się "sępy" rzuciły na zadanie
4 lis 23:23
Eta:
Jakie "sępy" ?

( ważne ,że nie "łowią" na
gg.......
4 lis 23:45
Eta:
4 lis 23:58