krzywe
zadanie: Rozpoznaj nastepujace krzywe (zbiory) stopnia 2 sprowadzajac ich rownania do postaci
kanonicznej.
a) 2x2+3y2−4x+18y+28=0
b) −y2−7x+8y−21=0
?
4 lis 22:26
Mila:

a)
(2x
2−4x)+(3y
2+18y)+28=0
2(x
2−2x)+3(y
2+6y)+28=0
2*[(x−1)
2−1)]+3[(y+3)
2−9)+28=0
2(x−1)
2−2+3(y+3)
2−27+28=0
| (x−1)2 | | (y+3)2 | |
| + |
| =1 elipsa |
| 12 | | 13 | |
S=(1, −3)
4 lis 22:47
Mila: b) parabola
wyznacz x i doprowadź do postaci kanoanicznej
4 lis 22:49
zadanie: b) −y
2−7x+8y−21=0
y
2+7x−8y+21=0
(y
2−8y+16)−16+21+7x=0
(y−4)
2+7x+5=0
7x+5=−(y−4)
2 /:7
4 lis 23:16
zadanie: jutro jeszcze napisze kilka zadan do sprawdzenia z tych przeksztalcen
4 lis 23:17
Mila:
Ładnie to przekształciłeś, ale masz pomyłkę w ostatnim zapisie.
4 lis 23:28
zadanie: dziekuje
4 lis 23:34
Mila: 
Dobranoc.
5 lis 00:32