ciągutki :P
Saizou :
mamy takie zadanko
| | 3n2+6n+5 | |
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an= |
| . Wykaż że an>3 dla dowolnej liczby |
| | (n+1)2 | |
naturalnej dodatnie n
czyli wystarczy pokazać że
lim
n→∞(a
n)=3 i lim
n→1a
n>3 i dodać że funkcja dla n∊N
+ jest ciągła
ogólnie to wiem jak to zrobić tylko mnie ciekawi taki sposób, czy on byłby prawidłowy
4 lis 22:25
Saizou : jak cię to nie interesuje to lepiej nic nie pisze, ja nie będę karmił trola
4 lis 22:30
Mila:
Lepiej rozwiąż tradycyjnie.
Nierówność .
4 lis 22:33
MQ: Nie bardzo.
Ja bym spróbował sprawdzić, czy jest malejący i skorzystał z lim→∞
4 lis 22:34
MQ: Oczywiście "nie bardzo" nie było do Mili
4 lis 22:35
PW: Ciągłość w zbiorze N nie ma sensu, może monotoniczność, ale wtedy nie ma potrzeby mówić o
granicy (w tym zadaniu monotoniczność, nawet gdyby miała miejsce, nie da odpowiedzi)
Rozwiązać najzwyczajniej w świecie − nierówność.
4 lis 22:38
Saizou : oczywiście
Mili chodziło o nierówność typu
| | 3n3+6n+5 | | 2 | | 2 | |
an= |
| =3+ |
| ⇒ |
| >0 zatem uzyskujemy tezę |
| | (n+1)2 | | (n+1)2 | | (n+1)2 | |
4 lis 22:39
Saizou : racja
PW, dzięki że mi uświadomiłeś co źle napisałem
4 lis 22:40
asdf: policz ekstremum globalne! (


) albo skorzystaj z funkcji odwrotnej
4 lis 22:41
Saizou : jednak pozostanę przy tradycyjnym sposobie
4 lis 22:43
Garth:
Indukcja by tu zadzialala?
4 lis 22:47