wartosc bezwzgledna
Lemon: Jak zaznaczyć w układzie współrzędnych |y| ≥ |x|
Można to łatwo rozpisać?
4 lis 22:22
sushi_ gg6397228:
rysujesz y= x oraz y=−x i zaznaczasz odpowiednie pola
4 lis 22:23
Lemon: to będzie y>x, to wiem jak zaznaczyć
a to drugie y<−x

właśnie tego nie ogarniam
4 lis 22:26
MQ: Rysujesz proste y=x i y=−x
Dzielą one płaszczyznę na 4 ćwiartki
Wybierasz ćwiartki zawierające oś OY
4 lis 22:26
MQ: Masz znak ≥, więc razem z prostymi.
4 lis 22:27
Lemon:
4 lis 22:28
Lemon: "Wybierasz ćwiartki zawierające oś OY"
dlaczego?
4 lis 22:33
Lemon: nie można tego jakoś rozpisać, że:
|y| ≥ |x| ⇔ y>x i i... tutaj właśnie mam problem
4 lis 22:34
MQ: Można rozpisać na 4 przypadki:
x>0, y>0
x>0, y<0
x<0, y>0
x<0, y<0
4 lis 22:38
Lemon: dlaczego tak?
4 lis 22:44
Lemon: Mógłby ktoś mi to rozwiązać algebraicznie, wtedy zrozumiem. Bardzo proszę
4 lis 22:47
MQ: Bo:
dla x>0, y>0: |y| ≥ |x| ⇒ y ≥ x
dla x>0, y<0: |y| ≥ |x| ⇒ −y ≥ x
dla x<0, y>0: |y| ≥ |x| ⇒ y ≥ −x
dla x<0, y<0: |y| ≥ |x| ⇒ −y ≥ −x
4 lis 22:49
Lemon: dzięki wielkie
4 lis 22:50
Saizou :

a nie łatwiej
lyl≥lxl
y≥lxl lub y≤−lxl
4 lis 22:52
Eta:
4 lis 22:54