Prostokąt w ukł wsp
Xaviesta: Punkty A,B,C,D gdzie A=(0,6), B=(2,0), C=(14,4), są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku
ABCD.
a) Sprawdź, że równoległobok ABCD jest prostokątem
b)Oblicz współrzędne wierzchołka D.
c) Oblicz pole Pk koła opisanego na tym prostokącie
d)Oblicz sinus kąta alfa, jaki tworzy przekątna AC z bokiem CD
Pierwsze 2 podpunkty mam pole mi wychodzi 20 a w odp jest 50
I jak się zabrać za sinusa ?
4 lis 21:58
Rafał28:
c) |AB| = √40, |BC| = √160
2f − przekątna prostokąta
Z Pitagorasa
2f = √40 + 160 = 10√2
f = 5√2
Pk = πf2 = 50π
|AD|
d) Sinus takiego kąta z trygonometrii wynosi sin α =
|AC|
4 lis 22:22
Rafał28:
Zapomniałem dodać w c). Promień takiego koła to połowa przekątnej prostokąta.
4 lis 22:24
Xaviesta: Wielkie dzięki, już sam do tego doszedłem