czy ktos wie jak to zrobić?
tola: Pole prostokąta wynosi 84 cm2 a jego obwód 40 cm. oblicz długośc boków
4 lis 21:41
sushi_ gg6397228:
wzory znasz?
4 lis 21:54
tola: nie mam pojęcia jak to zrobić

nie wiem za co się zabrać,mam tablice matematyczna
4 lis 21:56
sushi_ gg6397228:
wzor na pole prostokata =.....
wzor na obwód prostokąta =...
4 lis 21:58
Eta:
Ja też mam tablice
4 lis 21:58
tola: no i mam wzory i co dalej? jeżeli x+y=93 mam rozważyć każdą możliwosć?
4 lis 22:00
sushi_ gg6397228:
tutaj nie ma takich liczb
podaj te wzory tutaj na forum
4 lis 22:03
tola: wzór na pole to a*b a na obw to 2a+2b
4 lis 22:07
sushi_ gg6397228:
i teraz zapisujemy to z liczbami podanymi w zadaniu− w pierwszym poście
4 lis 22:09
Hajtowy:

a * b = 84
2a + 2b = 40
a+b=20
a=20−b
b(20−b)=84
−b
2+20b−84=0
Δ=400−336=64 =>
√Δ=8
a=20−b
Odpowiedź:
a=6 v a=14
b=14 v b=6
4 lis 22:17
tola: dziękuje bardzo mocno
4 lis 22:25