Ciągi aryt.
darek: | | 1 | |
Liczby √2+1 , |
| ,√2−3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego jaka jest jego |
| | √2+1 | |
roznica?
7 paź 21:30
Eta:
r = −2
| | 1 | |
bo |
| − √2 −1 = √2 −1 −√2−1 = −2
|
| | √2+1 | |
| | 1 | |
i √2−3 − |
| = √2 −3 −√2+1 = −2 |
| | √2+1 | |
7 paź 21:34
darek: dziękuje bardzo

wszystko sie zgadza
7 paź 21:39
Eta:
a co niby miało by się nie zgadzać?
7 paź 21:41
stsa: Więc tak skorzystajmy ze wzoru na wyraz ogólny ciągu arytmetycznego:
an=a1+(n−1)r
u nas: a1=√2+1
n=3
an=a3=√2−3
tak więc:
√2−3=√2+1+(3−1)r
√2−3=√2+1+2r
√2−√2−3−1=2r
−4=2r/(−4)
r=−2
7 paź 21:42
darek: Eta z odpowiedziami
7 paź 21:52